Ανήμερα του Αγίου Νικολάου (σαν αύριο δηλαδή) με απόκλιση πέντε ετών έχουν καταγραφεί η μεγαλύτερη σε έκταση ήττα του Ολυμπιακού και η ευρύτερη νίκη του Παναθηναϊκού στην Α' Εθνική.
Στις 6 Δεκεμβρίου 1987 ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό ως τύποις γηπεδούχος στις Σέρρες και επιβλήθηκε με 6-1 (7' Πολ Μπάνον, 14' Σωτήρης Μαυρομάτης, 19' Θωμάς Σίγγας, 42' Χάρης Μπανιώτης, 74', 88' Στέφανος Μπορμπόκης - 49' Γιώτης Τσαλουχίδης). Μάλιστα, ο μοναδικός σκόρερ των Πειραιωτών πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τα ερυθρόλευκα.
Την ίδια μέρα ύστερα από πέντε χρόνια (6/12/1992) ο Παναθηναϊκός έμελλε να συντρίψει 9-1 τον Εδεσσαϊκό στο ΟΑΚΑ (7' Γιώργος Καπουράνης, 8', 21' Χουάν Χοσέ Μπορέλι, 35' Κώστας Αντωνίου, 44' πέναλτι, 73', 83', 89' Κριστόφ Βαζέχα, 61' Στράτος Αποστολάκης - 29' Πάρης Ζουμπούλης). Στο τέλος, πάντως, οι Πράσινοι περιορίστηκαν στη 2η θέση πίσω από την ΑΕΚ.
Το άλλο με τον Τοτό
το ξέρετε;
Αν μη τι άλλο, ήταν ξεκαρδιστικό το ανέκδοτο του Πάμπλο Γκαρσία που δήλωσε μετά τη νίκη 0-2 του ΠΑΟΚ στη Λαμία πως «άλλοι παίζουν φιλικά παιχνίδια και εμείς τελικούς».
Το πόσο αγωνιούσε για την έκβαση του αγώνα στο γήπεδο Αθανάσιος Διάκος φάνηκε από τις επιλογές του για το αρχικό σχήμα. Χωρίς τους βασικούς Ζίβκο Ζίβκοβιτς, Ροντρίγκο, Φερνάντο Βαρέλα και Στέφαν Σβαμπ (μην αναφερθεί και ο Βιεϊρίνια που αναζητεί ρυθμό) παρατάχθηκε ο Δικέφαλος. Αναμένουμε το επόμενο με τον Τοτό... Θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο νέο συμβόλαιο του Ουρουγουανού (υπέγραψε, ως γνωστόν, συμφωνία μέχρι το 2023) και μπόνους ψυχαγωγίας.
Πέρα, πάντως, από την πλάκα είναι προτιμότερο για τον ΠΑΟΚ να εστιάσει ο Πάμπλο Γκαρσία στη μεθοδολογία για τη διαρκή βελτίωση της ομάδας του, παρά να ρίχνει νερό στον μύλο της οπαδικής αντιπαράθεσης.
Τα διδακτικά λάθη του Ντιέγκο
Χύθηκε πολύ μελάνι (πέρα από δάκρυα) μετά τον θάνατο του πολυθρύλητου Ντιέγκο Μαραντόνα (25 Νοεμβρίου 2020).
Ακόμη, πάντως, και τα γνωστά παραστρατήματά του εκτός γηπέδου θα μπορούσε να πει κάποιος ότι βοήθησαν κατά μία έννοια. Ισως είναι και θέμα προσέγγισης.
Λειτούργησε άραγε ο Μαραντόνα ως αρνητικό πρότυπο ή ως παράδειγμα προς αποφυγή; Παρέσυρε στην ολίσθηση των ναρκωτικών θαυμαστές του ή τα δικά του παθήματα (αγωνιστικοί αποκλεισμοί, προβλήματα υγείας) έσωσαν άλλες ψυχές; Γιατί τα λάθη του δημοσιοποιήθηκαν, καυτηριάστηκαν και ενδεχομένως να έλαβαν διδακτική διάσταση προλαβαίνοντας παρεκκλίσεις άλλων ανθρώπων. Οπότε οι απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα δεν μπορούν να είναι απόλυτες. Αλλωστε, η αλήθεια συνήθως κρύβεται κάπου στη μέση. Οπως «έκρυβε» κάποτε την μπάλα και ο Ντιέγκο Μαραντόνα.
This is football
Πόσες φορές τη σεζόν 2019-20 χρυσώθηκε το χάπι για τον ΟΦΗ με την ανάγνωση των αριθμών; Η στατιστική αποτύπωνε σωρεία τελικών προσπαθειών που σε αρκετές περιπτώσεις δεν αρκούσαν για να αποκομίσει η ομάδα βαθμολογικό κέρδος.
Το ποδόσφαιρο, όμως, έχει και αναδρομικά. Οπως την περασμένη εβδομάδα που οι Κρητικοί νίκησαν τον ΠΑΣ Γιάννινα (2-1) επιτυγχάνοντας δύο γκολ σε τέσσερις προσπάθειες. This is football.
Οικογένεια Σιμόν…
Το οικογενειακό περιβάλλον του γάλλου τενίστα Ζιλ Σιμόν δεν τον βοηθά στην προσπάθειά του να βελτιώσει τη θέση του στην παγκόσμια κατάταξη. Ο Σιμόν ήταν πριν από μερικά χρόνια στο Νο 6, κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να κερδίσει θέσεις, καθώς τώρα είναι στο Νο 63, αλλά πώς να βρει το κουράγιο για αυτό όταν η σύζυγός του και τα παιδιά ασχολούνται με Ναδάλ και Φέντερερ;
Η οικογένεια είναι πάντα με τον «βασιλιά» στο χώμα, μέχρι που ο μεγαλύτερος γιος, ο Τίμοθι, έγινε οπαδός του Φέντερερ. Οσο για τον… φουκαρά τον Σιμόν; Παραμένει μόνος...
Η... άλλη πρωτιά για τη Σάκκαρη
H Μαρία Σάκκαρη ολοκλήρωσε το 2020 με το Νο 22 στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά έχει μια άλλη πρωτιά στη WTA. Η 25χρονη πρωταθλήτρια είναι η κορυφαία σε ό,τι αφορά το ποσοστό επιτυχίας στα τάι-μπρέικ το 2020. Η Σάκκαρη χρειάστηκε δέκα φορές στη σεζόν το τάι-μπρέικ και ήταν νικήτρια στις εννιά! Κάτι που βέβαια σημαίνει πολλά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση που κάνει σε αυτό το κρίσιμο σημείο του σετ.
Ο κορυφαίος της ATP σε αυτόν τον τομέα είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς, που έχει ρεκόρ 15-2.
{TMIK}Το Γεντί Κουλέ τα ‘χει... 60{TMIK}0
Ηταν 30 Σεπτεμβρίου 1968 (ΟΦΗ - Παναθηναϊκός 0-1 με γκολ του Γιώργου Γονιού στο 32’), όταν το Γεντί Κουλέ (ονομασία που παραπέμπει σε φρούριο) φιλοξένησε για πρώτη φορά αγώνα Α’ Εθνικής.
Υστερα από 52 χρόνια το κοντέρ πλέον γράφει 600 παιχνίδια συνυπολογίζοντας το πρόσφατο ΟΦΗ - ΠΑΣ Γιάννινα (2-1). Οι Ομιλίτες, επισημαίνω, έχουν χρησιμοποιήσει 597 φορές στην πρώτη κατηγορία το γήπεδο που εγκαινιάστηκε το 1951 και μετονομάστηκε σε «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» στα τέλη της δεκαετίας του 1990 προς τιμήν του αείμνηστου ευεργέτη της ομάδας.
Οι άλλες τρεις αναμετρήσεις είχαν ως γηπεδούχο την ΑΕΚ (στην ήττα 1-2 από Ολυμπιακό το 2000-01) και τον Εργοτέλη (στο 2-2 με Πανιώνιο και στην ήττα 1-2 από Ατρόμητο το 2014-15).