Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Οι σκέψεις να μετατεθεί για τις αρχές του 2021 ένα μεγάλο μέρος του «οδικού χάρτη» εξόδου της χώρας από την εθνική καραντίνα, ανάμεσά τους και οι δύσκολες «εξισώσεις» των σχολείων και της εστίασης, δείχνουν πλέον να κυριαρχούν στο Μαξίμου και στους κόλπους των λοιμωξιολόγων. Η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο στον αγώνα για αποκλιμάκωση των δραματικών αριθμών της πανδημίας, που εξακολουθούν να προκαλούν ισχυρές πιέσεις στο σύστημα υγείας, οδηγώντας και επισήμως χθες στην ανακοίνωση ότι παρατείνεται το lockdown ως τις 14 Δεκεμβρίου. Την ώρα που κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι «θα πάμε με τα δεδομένα και τους ειδικούς», η εισήγηση, έστω και κατά πλειοψηφία, των επιστημόνων είναι «κλειστά όλα τα σχολεία» μέχρι το τέλος του έτους. Μετά τη χθεσινή συνεδρίασή τους και παρότι αναμένεται να ξανατεθεί το θέμα τις επόμενες ημέρες, φαίνεται πως οι μαθητές θα επανέλθουν στις τάξεις μετά τις 7 Ιανουαρίου. Πάντως, προεξοφλείται ότι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος υποστήριζε το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων πριν από τις γιορτές, θα κάνει δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής, όποια κι αν θα είναι αυτή, και πιθανότατα θα ανακοινώσει τις πολιτικές αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα.
Πολλά για τη συνέχεια πάντως δείχνει το γεγονός ότι ο δρόμος άρσης των περιορισμών ξεκινά... υπερσυντηρητικά με μόνο 110 εποχικά καταστήματα στην Ελλάδα στα οποία οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν από τη Δευτέρα με SMS μετακίνησης (στον κωδικό 2).
Επόμενα στη λίστα για άνοιγμα λίγο πριν ή μετά τις 15 Δεκεμβρίου βρίσκονται τα κομμωτήρια ή και τα κέντρα αισθητικής, με το σκεπτικό ότι λειτουργούν με ραντεβού και κανόνες, καθώς και τα μικρά καταστήματα λιανικής. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στο λιανεμπόριο, σπρώχνοντας σε μεταγενέστερο χρόνο τα εστιατόρια και τα καφέ. Εξάλλου το μήνυμα κυβερνητικών στελεχών για «γιορτές αυτοπεριορισμού» φέρνει μέχρι στιγμής ως επικρατέστερο το σενάριο για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς εστίαση. Οσο για τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα, ο Πρωθυπουργός έσπευσε να βάλει οριστικό τέλος στο σενάριο επαναλειτουργίας τους πριν από το εμβόλιο.
Το «μούδιασμα» σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για το αργόσυρτο άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας οφείλεται στο επιδημιολογικό φορτίο που παραμένει επικίνδυνα υψηλό στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική, με αποτέλεσμα να απαιτούνται «χειρουργικές» παρεμβάσεις. Παράλληλα και όπως σημείωναν χθες πηγές στα «ΝΕΑ», ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν καθημερινά τη μάχη για τη ζωή δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού ούτε επιτρέπει απροσεξίες. Γι' αυτό και προκρίνονται κινήσεις χαμηλού ρίσκου, υπό τον φόβο πιθανής αναζωπύρωσης. Αντίστοιχα άλλωστε ανησυχητική είναι και η εικόνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας - με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα -, παρότι στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων διαπιστώνεται σταθερή (πλην αργή) αποκλιμάκωση.
Πάντως η προσοχή του Μαξίμου στρέφεται ταυτόχρονα στα βήματα «απελευθέρωσης» από το lockdown καθώς και στις προετοιμασίες για το εμβόλιο, εν αναμονή μάλιστα και «ασκήσεων προσομοίωσης» που προγραμματίζονται σε εμβολιαστικά κέντρα μετά τις 15 Δεκεμβρίου.
Τα εμβόλια. Σε ό, τι αφορά το μέτωπο των εμβολίων, σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επενδύει σε fast track αλλά ενδελεχείς διαδικασίες, με στόχο την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών. Ειδικότερα, ο Οργανισμός χρησιμοποιεί την «υπό όρους άδεια κυκλοφορίας» (conditional marketing authorisation), η οποία παρέχει ένα ισχυρό πλαίσιο για ταχεία έγκριση, με όλες όμως τις διασφαλίσεις και τους ελέγχους που ισχύουν. Αλλωστε και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος των κρατών-μελών είναι να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων για τα εμβόλια. Αυτός είναι και ο λόγος που φαίνεται να απορρίπτουν την... οδό που ακολούθησε η Βρετανία. Πιο συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο βασίστηκε στη νομοθεσία που επιτρέπει στα κράτη-μέλη σε συνθήκες επείγουσας κατάστασης να εγκρίνουν προσωρινά τη χρήση ενός μη αδειοδοτημένου φαρμακευτικού προϊόντος (conditional marketing authorisation). Εντούτοις στην περίπτωση αυτή το κράτος-μέλος αναλαμβάνει τη νομική ευθύνη.
Τι ζητά ο Τσίπρας. Στο μεταξύ, να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με παρέμβασή του στη Βουλή και με αφορμή την καταγραφή των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.
«Φοβάστε μήπως αποκαλυφθεί μια σκληρή αλήθεια ενός πρωθυπουργού που αγνοεί την επιστήμη για τις πολιτικές του σκοπιμότητες» διερωτήθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε: «Παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, παράλληλο και το σύμπαν που βρίσκεστε».