Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η ψυχολόγος της κλινικής Cleveland των ΗΠΑ, Susan Albers υπογραμμίζει ότι υπάρχουν αρκετοί τρόπο ώστε να θέτουμε το άγχος που βιώνουμε υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα να παραμένουμε «δυνατοί» ψυχολογικά.
- Βγείτε έξω
Μπορεί η θερμοκρασία να έχει πέσει, όμως μία βόλτα έξω βοηθά την ψυχολογία και το σώμα. Ιδίως στη χώρα μας που ο ήλιος βρίσκει σχεδόν κάθε ημέρα τρόπο να... ξετρυπώνει ακόμη και όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, ο οργανισμός βρίσκει την ευκαιρία να τραφεί και με βιταμίνη D, «που τονώνει την ψυχολογία και μειώνει της ορμόνες τους στρες» υπογραμμίζει η Dr. Albers.
- Οριοθετήστε μέχρι πού αντέχετε...
Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να μην υπερβάλλουν στην... κατανάλωση ειδήσεων που αφορούν την πανδημία, αναφερόμενοι τόσο στην ποσότητα (πόσες ώρες δηλαδή, δαπανούν), αλλά και στην ποιότητα (από πού αντλούν την πληροφόρηση).
«Ο φόβος δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρακινήσεις κάποιον» σημειώνει άλλωστε η ειδικός. «Να ελέγχετε τον χρόνο που δαπανάτε όταν διαβάζετε ειδήσεις. Επίσης, αποφύγετε τη συνήθεια αυτή λίγο πριν πέσετε για ύπνο ή το πρωί όταν ξυπνάτε». Και προσθέτει ότι είναι σημαντικό να επιλέγει κανείς μια στιγμή της ημέρας που είναι σε καλή συναισθηματική κατάσταση, ώστε να έχει τη δυνατότητα να κρατήσει αντιστάσεις και αποστάσεις από τις άσχημες ειδήσεις.
- Υπάρχουν και θετικά
Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν και οι καλές στιγμές - γι' αυτό η ίδια συμβουλεύει να επενδύσουμε στην οικογένειά μας, σε περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι (τηρώντας εντούτοις τις αποστάσεις), αλλά και σε νέα χόμπι.
«Είναι κρίσιμο να επικεντρωνόμαστε στα θετικά, στις ευκαιρίες που μας προσφέρονται σε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη εποχή» σημειώνει η Dr. Albert, προσθέτοντας ότι ακόμη και η ευελιξία να εργάζονται αρκετοί από το σπίτι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία.
- Αποφύγετε ό,τι σας ρίχνει ψυχολογικά
Σε περιόδους έντονου στρες, οι άνθρωποι συχνά επιστρέφουν σε συνήθειες που πιθανόν να τους προσφέρουν προσωρινή απόλαυση, στην πραγματικότητα όμως κάνουν την κατάσταση χειρότερη.
«Για παράδειγμα, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, αλλά και το συναισθηματικό φαγητό λειτουργούν για λίγο ανακουφιστικά, αλλά στην πράξη δεν λύνουν τα προβλήματα» σημειώνει η ίδια.
Επιπρόσθετα είναι σημαντικό να επενδύει κανείς στον ποιοτικό και επαρκή ύπνο, καθώς η κόπωση και η κούραση δεν είναι καλοί σύμβουλοι, αλλά ούτε και υποστηρικτές της θετικής ψυχολογίας.
- Αναζητήστε βοήθεια
Τέλος, σε περιόδους αβεβαιότητας - ιδίως στην τρέχουσα που διαρκεί για μήνες - είναι σημαντικός ο έλεγχος των αγαπημένων μας ανθρώπων, αλλά και ο αυτοέλεγχος για τυχόν ύποπτα σημάδια που υποδηλώνουν κατάθλιψη. Στην περίπτωση αυτή, είναι σημαντικό να συμβουλευτεί κανείς έναν ειδικό.