Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τέσσερα είναι τα κλειδιά για να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων που λειτουργεί ως ασφάλιστρο κινδύνου για τις αγορές, η προώθηση κομβικών και με ισχυρό παραγωγικό αποτύπωμα μεταρρυθμίσεων, οι στοχευμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις με πλοηγό τη στήριξη της ανασυγκρότησης της οικονομίας και η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωταμείο Ανάκαμψης.
Τις κινητήριες αυτές δυνάμεις που θα σπάσουν οριστικά τον φαύλο κύκλο της κρίσης και θα απενεργοποιήσουν τις νάρκες από την πανδημία καταγράφουν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Το πρώτο και βασικό συμπέρασμα της αξιολόγησης για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους που στέλνει θετικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές είναι ότι το χρέος παραμένει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα παρά τη βραχυχρόνια διόγκωσή του λόγω του δημοσιονομικού κόστους των μέτρων στήριξης.
Ωστόσο το Ταμείο επισημαίνει ότι η αύξηση των τρωτών σημείων του χρέους μετριάζεται σε μεγάλο βαθμό από το αρκετά μεγάλο cash buffer και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης σημειώνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται στην Ελλάδα είναι κρίσιμοι για την επιστροφή του δημόσιου χρέους σε σταθερή πτωτική πορεία.
Κι αυτό γιατί τα κοινοτικά κονδύλια θα αποτελέσουν βασικό πυλώνα για την ανάκαμψη της οικονομίας και ταυτόχρονα θα στηρίξουν την επιστροφή στη δημοσιονομική εξυγίανση αναθερμαίνοντας τα έσοδα του Δημοσίου και ενισχύοντας τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός για νευραλγικές παρεμβάσεις σε όλο το παραγωγικό φάσμα χωρίς να ανοίξουν «τρύπες» στον προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο αυτό η έκθεση προβλέπει σταδιακή ανάκαμψη από το επόμενο έτος με βασικές πηγές τις επενδύσεις που συνδέονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις πρώτες δόσεις επιχορηγήσεων από το πρόγραμμα ανάκαμψης της ΕΕ, τις υψηλότερες εξαγωγές αγαθών και την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Το Ταμείο, αφού σημειώνει ότι η ελληνική απάντηση ήταν ταχεία, αρκετά μεγάλη και κατάλληλα στοχευμένη για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, συστήνει τη συνέχιση της στοχευμένης δημοσιονομικής χαλάρωσης και την καλή χρήση του δημοσιονομικού χώρου, η οποία μπορεί να διασφαλίσει συγχρόνως τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.
Καθοριστικός επίσης παράγοντας είναι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με βασικό κριτήριο τις αναπτυξιακές κινήσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αλλαγή μοντέλου, πράγμα που θα διατηρήσει την εύκολη πρόσβαση στις αγορές με χαμηλό κόστος δανεισμού και θα προσελκύσει ισχυρά κεφάλαια από το εξωτερικό
Ομως οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ χτυπούν καμπανάκι λόγω της αβεβαιότητας και των κινδύνων που προκαλεί το σοκ της πανδημίας υπογραμμίζοντας ότι τυχόν ασθενέστερη ανάπτυξη, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, υψηλότερο κόστος δανεισμού και ενδεχόμενες υποχρεώσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν το χρέος και τις δαπάνες χρηματοδότησής του με αλυσιδωτές παρενέργειες στην πραγματική οικονομία και τα δημοσιονομικά.