Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Αύξηση της οργανικής της κερδοφορίας και των καθαρών αποτελεσμάτων της σε ετήσια βάση στο γ' τρίμηνο του 2020 πέτυχε η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει εισέλθει στον τελικό γύρο εξυγίανσης του ισολογισμού της, που θα επαναφέρει τα κόκκινα δάνεια στα προ κρίσης του 2010 επίπεδα. Οπως ανακοινώθηκε χθες, τα κέρδη έπειτα από φόρους ανήλθαν σε 137 εκατ. ευρώ στην υπό εξέταση περίοδο από 58 εκατ. το β' τρίμηνο 2020, αντανακλώντας την ισχυρή ανάκαμψη των οργανικών εσόδων, τη διατήρηση της τάσης μείωσης των λειτουργικών εξόδων και τις σχετικά χαμηλές προβλέψεις, αμετάβλητες σε τριμηνιαία βάση. Τα κέρδη έπειτα από φόρους στο εννεάμηνο 2020 διαμορφώθηκαν σε 602 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33% σε ετήσια βάση.
Σε γραπτή του δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς υπογράμμισε πως «κατά τους επόμενους μήνες, στα πλαίσια του προγράμματος μετασχηματισμού της ΕΤΕ, θα προχωρήσουμε σε δύο συναλλαγές υψίστης σημασίας για την Τράπεζα - την αποεπένδυση από την Εθνική Ασφαλιστική και την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (Project Frontier)».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «με την πρώτη συναλλαγή επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την ισχυρή θέση μας στη χαμηλής διείσδυσης ασφαλιστική αγορά μέσω του δικτύου των καταστημάτων της Τράπεζας. To Project Frontier που θα εκκινήσει σε μερικές εβδομάδες θα συντελέσει στη δραστική μείωση του τρέχοντος υπολοίπου Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της ΕΤΕ, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, κατά περίπου 6 δισ. ευρώ. Πρόσθετες οργανικές και μη ενέργειες αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα της Τράπεζας εντός του 2021».
Εξάλλου, θετικό είναι το γεγονός ότι οι νέες αθετήσεις δανείων (defaults) διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η αρνητική επίπτωση της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη στοχευμένη εφαρμογή μέτρων διευκόλυνσης καταβολής οφειλών της τράπεζας και των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης.
Την ίδια στιγμή η Εθνική Τράπεζα στηρίζει τους ενήμερους πριν από την κρίση του κορωνοϊού δανειολήπτες, με μέτρα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που αντιστοιχούν σε εγκεκριμένα υπόλοιπα δανείων ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ. Από αυτά, 1,2 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια, 0,2 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια και δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και 2,1 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια. Παράλληλα, η τράπεζα δεσμεύεται πως μετά τη λήξη αυτών των μέτρων θα προσφέρει τα κατάλληλα προϊόντα στους δανειολήπτες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προσωρινές δυσκολίες λόγω της πανδημίας.
Επιπλέον, η τράπεζα έχει ενεργή συμμετοχή σε όλα τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης για την πανδημία του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του ΤΕΠΙΧ-ΙΙ (έγκριση 5,1 χιλ. αιτήσεων και περίπου 0,4 δισ. ευρώ δανείων), των δανείων με εγγύηση Δημοσίου για κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων (εγκεκριμένα δάνεια πλέον των 800 εκατ. ευρώ), καθώς και των δανείων σε επιχειρήσεις με επιδότηση επιτοκίου (περίπου 10,6 χιλ. λογαριασμοί κυρίως μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιστοιχούν σε εγκεκριμένα υπόλοιπα δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ).