Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με έκτακτη ενίσχυση 10,35 εκατ. ευρώ στηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τους εποπτευόμενους πολιτιστικούς οργανισμούς της Αθήνας, λόγω της πανδημίας, έπειτα από εισήγηση της υπουργού Λίνας Μενδώνη και με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη. Απευθυνθήκαμε σε επικεφαλής οργανισμών που λαμβάνουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση για να χαρτογραφήσουν την κατάσταση μετά την έκτακτη επιχορήγηση, ενώ βέβαια παραμένουν οι υπόλοιπες ανάγκες, όπως τα πάγια λειτουργικά έξοδα.
Tο Εθνικό Θέατρο ενισχύεται με 3 εκατ. ευρώ. «Είναι πολύ μεγάλη ανάσα γιατί δουλεύουμε νυχθημερόν για να έχει το Εθνικό Θέατρο όσο το δυνατόν λιγότερα τραύματα λόγω κορωνοϊού» αναφέρει μεταξύ άλλων ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Λιγνάδης, που επισημαίνει ότι η κίνηση από την πλευρά της υπουργού Πολιτισμού δεν ήταν καθόλου αυτονόητη. Τα χρήματα θα διατεθούν για την αποπληρωμή των λειτουργικών εξόδων, την κάλυψη της μισθοδοσίας των συντελεστών του αλλά και την κάλυψη κενών στα έσοδα εξαιτίας του lockdown. Η έκτακτη επιχορήγηση δεν είναι κάτι νέο για το Εθνικό. Πέραν των έξι εκατομμυρίων της τακτικής, τα τελευταία χρόνια ο οργανισμός επιδοτείται και με έκτακτα κονδύλια για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. «Ευχή μου είναι κάποια στιγμή η έκτακτη επιχορήγηση να αθροιστεί στην τακτική, για μια λελογισμένη πάντα διαχείριση» προσθέτει ο Δ. Λιγνάδης.
ΛΥΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΘΒΕ. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή, που λόγω πανδημίας είδε τα έσοδά της να μειώνονται κατά 3,5 εκατ. ευρώ, διατίθενται 2,3 εκατ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της, τα 3,5 εκατ. θα χρησιμοποιούνταν για να καλύψουν το κόστος παραγωγής του καλλιτεχνικού έργου αλλά και μέρος του λειτουργικού κόστους που υποχρεούται να καταβάλλει ετησίως στην ΚΠΙΣΝ ΑΕ για τις εγκαταστάσεις της. Η έκτακτη επιχορήγηση δίνει μια ανάσα, καθώς θα αξιοποιηθεί στην κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από το κόστος παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να τρέχουν τα λειτουργικά κόστη προς την ΚΠΙΣΝ ΑΕ για το υπόλοιπο του 2020.
Ενα «μη αναμενόμενο δώρο» χαρακτηρίζεται και για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος η έκτακτη ενίσχυση των 2,3 εκατ. ευρώ. Με αυτά η διοίκηση του οργανισμού προβλέπεται να ανταποκριθεί στα αυξημένα έξοδα λόγω της πανδημίας αλλά και στις αμοιβές του συνόλου των ηθοποιών του. «Παράλληλα, θα προχωρήσουμε και κάποια έργα για τη βελτίωση των υποδομών των θεάτρων του, όπως της ακουστικής στο Βασιλικό Θέατρο και του ηλεκτρισμού της πρόσοψής του» επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Νίκος Κολοβός. Παρά τη σημαντική έλλειψη των εισιτηρίων (η σεζόν ξεκίνησε με μείον 1,5 εκατ. ευρώ), το ΚΘΒΕ είχε έσοδα 500.000 ευρώ από τις καλοκαιρινές του παραγωγές, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο δεδομένων των συνθηκών. Η έκτακτη επιχορήγηση έκλεισε όποια κενά υπήρχαν στον προϋπολογισμό και βοηθά να συντηρηθεί το θέατρο έως τα τέλη Μαρτίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η εκταμίευση της τακτικής επιχορήγησης.
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. «Ανάσα» θεωρείται και για τα οικονομικά του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η ενίσχυση με 3,6 εκατ. ευρώ. Οπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Βακαρέλης: «Εχουμε χάσει πάρα πολλά έσοδα από τα ματαιωθέντα συνέδρια λόγω της πανδημίας. Το ποσό ανέρχεται στα 3.000.000 ευρώ. Επίσης έχουμε χάσει και τις εισπράξεις των εισιτηρίων από τις προγραμματισμένες παραστάσεις που ακυρώθηκαν, γύρω στο 1 εκατ. ευρώ. Γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες». Την ίδια στιγμή ευελπιστεί το άνοιγμα της αγοράς τις ημέρες των Χριστουγέννων να επιτρέψει - έστω και με τα όποια περιοριστικά μέτρα - να πραγματοποιηθούν στο εγγύς διάστημα κάποιες από τις παραστάσεις που έχουν δρομολογηθεί για να δημιουργηθεί μια κινητικότητα στην πολιτιστική ζωή και στα έσοδα των φορέων. «Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα προβάλλουμε τις παραστάσεις μας διαδικτυακά. Είναι ιδιαίτερες οι συγκυρίες, αλλά προχωρώ ήδη προς τον προγραμματισμό της περιόδου 2021 - 2022 ελπίζοντας ότι έναν χρόνο από τώρα όλα θα βαίνουν ομαλότερα».
ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ. Από τους υπόλοιπους φορείς, 400.000 προορίζονται για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, 350.000 για την Εθνική Πινακοθήκη, 500.000 για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και 200.000 για το Ελληνικό Φεστιβάλ. Στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα διατεθούν 600.000 ευρώ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 700.000 ευρώ, στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης 200.000 ευρώ, στο MOMUS 230.000 ευρώ, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης 120.000 ευρώ και στο Τελλόγλειο Ιδρυμα 110.000 ευρώ.