Η σπιρομέτρηση είναι η ειδική εξέταση, μέσω της οποίας, γίνεται η διάγνωση για ΧΑΠ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι είναι ανώδυνη και διαρκεί μόλις 10 λεπτά. Ειδικότερα ο εξεταζόμενος καλείται να φυσήξει σε μία συσκευή που ονομάζεται σπιρόμετρο, η οποία μετρά την ποσότητα του αέρα στους πνεύμονες, αλλά και πόσο γρήγορα μπορεί να πραγματοποιήσει ένα άτομο εκπνοή.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η ποσότητα αέρα που εκπνέει ένα άτομο είναι χαμηλή, πιθανόν να υποδηλώνει στένωση των αεραγωγών και πρώιμα στάδια ΧΑΠ.

Και παρότι δεν υπάρχει θεραπεία για τη ΧΑΠ, δύναται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ώστε να αμβλύνει τις επιπτώσεις των συμπτωμάτων στην ποιότητα ζωής.

Πιο συγκεκριμένα η διαχείριση της ασθένειας περιλαμβάνει τη μείωση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς επίσης και τη βελτίωση της ικανότητας άσκησης για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων

Επιπλέον, ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει ιατρική θεραπεία με βρογχοδιασταλτικά για να βοηθήσει στην πρόληψη εξάρσεων, αλλά και θεραπεία με οξυγόνο για να βοηθήσει στη διευκόλυνση της αναπνοής

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα άτομα με ΧΑΠ μπορούν να απευθυνθούν σε προγράμματα άσκησης, γνωστά ως πνευμονική αποκατάσταση. Τα προγράμματα αυτά επικεντρώνονται στη βελτίωση της ικανότητας ενός ατόμου να ασκείται και του παρέχουν εκπαίδευση ώστε να διαχειρίζεται την ασθένειά του.