Οταν άνοιξε τις πόρτες της τη δεκαετία του 1990, η Δραματική Σχολή του Δήμου Αγίας Βαρβάρας χάραζε καινούργιους δρόμους ως η πρώτη δημοτική ανώτερη δραματική σχολή αναγνωρισμένη από το υπουργείο Πολιτισμού. Σήμερα, ωστόσο, περνάει σοβαρή κρίση εξαιτίας των χειρισμών της δημοτικής Αρχής και της απαξίωσης του έργου της.

Η πορεία της σχολής ξεκίνησε το 1999, όταν το θεατρικό εργαστήριο του δήμου μετασχηματίστηκε σε εκπαιδευτικό οργανισμό με πρωτοβουλία του ηθοποιού Δημήτρη Παπαγιάννη. Εκτοτε, με τον ίδιο στο τιμόνι της και τη στήριξη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, αφού στις εξετάσεις του υπουργείου οι φοιτητές της κατακτούν την πρώτη έως και τρίτη θέση. Σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου έχουν διδάξει εκεί, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό της έχει να επιδείξει μεγάλο κοινωνικό έργο και βραβεύσεις σε ελληνικό και τοπικό επίπεδο.

Τα σοβαρά προβλήματα ξεκίνησαν όταν το 2009 το πνευματικό κέντρο της περιοχής, όπου υπαγόταν η σχολή και είχε δηλωθεί ως έδρα στο υπουργείο, διαλύθηκε και οι εγκαταστάσεις της μεταφέρθηκαν στο παλιό εργοστάσιο της ΒΙΟΧΡΩΜ στην Ιερά Οδό. Αν και ο συγκεκριμένος χώρος κουβαλούσε τη δική του ιστορία, ωστόσο ήταν εντελώς ακατάλληλος, αφού με την πάροδο των χρόνων μετατράπηκε σε χωματερή της περιοχής. Σαν να μην έφτανε αυτή η υγειονομική βόμβα για τους ανθρώπους της σχολής, στο κάδρο προστέθηκε και η στάθμευση έξω από τον χώρο των 14 απορριμματοφόρων του δήμου, που έκαναν την κατάσταση αφόρητη.

Παρά τις οχλήσεις του Δημήτρη Παπαγιάννη, η δημοτική Αρχή δεν επέλυσε το ζήτημα, ούτε τακτοποίησε και τις εκκρεμότητες της δήλωσης της μεταφοράς έδρας στο υπουργείο, με αποτέλεσμα να είναι έκνομη, ουσιαστικά, η λειτουργία της σχολής. Μπροστά στα συσσωρευμένα προβλήματα που παραβλέπονταν από τους υπευθύνους του δήμου, ο Παπαγιάννης υπέβαλε την παραίτησή του πριν από λίγους μήνες, αλλά μένει στη θέση του έως το τέλος της χρονιάς για χάρη των φοιτητών. Η κίνησή του αυτή δεν συγκίνησε όμως τον δήμο, που έβαλε μπροστά τις διαδικασίες αντικατάστασής του, χωρίς βέβαια να έχει γίνει η απαραίτητη νομική προεργασία. Ετσι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, λίγες ημέρες πριν από τις εξετάσεις της περιόδου, η διαδικασία να τιναχτεί στον αέρα.