Ενας αυστηρός πατριάρχης που «κατέστρεψε» τον Ντόναλντ Τραμπ διαλύοντας την «ικανότητά του να αναπτύξει και να βιώσει όλο το φάσμα των ανθρώπινων αισθημάτων». Αυτός, ο Φρεντ Τραμπ, ο πατέρας του Ντόναλντ ήταν εκείνος που όρισε σε μεγάλο βαθμό, τον χαρακτήρα του δευτερότοκου γιου του, σύμφωνα με τα όσα γράφει η Μέρι Τραμπ στο βιβλίο της, αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε η Washington Post. Η συγγραφέας και ανιψιά του Τραμπ, θεωρεί ότι η κοσμοθεωρία του Ντόναλντ διαμορφώθηκε από την επιθυμία του, όταν ήταν παιδί να αποφύγει την απόρριψη του πατέρα του.

Ο πατέρας της Μέρι, Φρεντ ο Νεότερος -μεγάλος αδελφός του προέδρου – πέθανε από ασθένεια που προκλήθηκε από αλκοολισμό, όταν εκείνη ήταν 16 ετών, το 1981. Ο πρόεδρος Τραμπ είπε σε συνέντευξή του πέρσι, πως εκείνος και ο πατέρας τους πίεζαν έντονα τον Φρεντ τον Νεότερο να μπει στην οικογενειακή επιχείρηση, κάτι που τώρα μετανιώνει.

Ο Ντόναλντ γλίτωνε τις κατσάδες και τη γελοιοποίηση από τον πατέρα του, γράφει η Μέρι Τραμπ, επειδή «η προσωπικότητά του εξυπηρετούσε τους σκοπούς του πατέρα. Αυτό κάνουν οι κοινωνιοπαθείς: εξαναγκάζουν τους άλλους να φέρονται όπως θέλουν, για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς – είναι αδίστακτοι και δεν ανέχονται διαφωνίες». Και προσθέτει: «Αναγκάζοντας τον Ντόναλντ να μην έρχεται σε επαφή με τα αισθήματά του και χαρακτηρίζοντας πολλά από αυτά απαράδεκτα, ο Φρεντ αλλοίωσε την αντίληψη του γιου του για τον κόσμο και κατέστρεψε την ικανότητά του να ζει μέσα σε αυτόν».

Η συγγραφέας τονίζει πως τα παιδιά του Φρεντ του Πρεσβύτερου του έλεγαν συχνά ψέματα για διάφορους λόγους. Ομως «για τον Ντόναλντ, το να λέει ψέματα ήταν συχνά ένας τρόπος να αισθάνεται καλύτερα για τον εαυτό του που είχε στόχο να πείσει τους άλλους ότι ήταν καλύτερος από ό,τι πραγματικά ήταν». Ο πατέρας της οικογένειας ήθελε να γίνει ο πρωτότοκος Φρεντ ο Νεότερος «κίλερ», και γι’ αυτό συνέχεια τον κορόιδευε και τον εξευτέλιζε. «Ο Ντόναλντ, 7,5 χρόνια πιο μικρός είχε πολύ χρόνο να μάθει παρακολουθώντας τον εξευτελισμό του αδελφού του, ώστε να αποφύγει παρόμοια συμπεριφορά».

Αφότου πέθανε ο πατέρας της, η οικογένεια Τραμπ συμφώνησε να στηρίξει οικονομικά και τη Μέρι και τον αδελφό της, Φρεντ τον Τρίτο. Ομως όταν πέθανε ο παππούς της το 1999 τα αδέλφια δεν πήραν το ποσό που αντιστοιχούσε στον πατέρα τους. Η υπόθεση λύθηκε τελικά με διακανονισμό.

Το 2015 όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, η Μέρι Τραμπ δεν έκανε κάποια δημόσια δήλωση. Ομως όταν εξελέγη πρόεδρος, η ανιψιά του δεν κρατήθηκε και έγραψε στο Twitter: «Η χειρότερη νύχτα της ζωής μου». Τη φράση αυτή την έγραψε τουλάχιστον σε 12 tweets τα οποία αργότερα διέγραψε. Πρόσθεσε: «Θρηνώ για τη χώρα μας».