Η ώρα της αλήθειας για τον ελληνικό τουρισμό έφτασε. Το άνοιγμα από αύριο όλων των αεροδρομίων της χώρας για τις πτήσεις εξωτερικού, αίρει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την έλευση ξένων επισκεπτών στη χώρα.
Ωστόσο, αυτό πλέον δεν αρκεί για να αποκατασταθεί η ροή των ξένων επισκεπτών προς την Ελλάδα για το υπόλοιπο καλοκαίρι. Η πανδημία του Covid-19, πέραν του φόβου για τα ταξίδια, έχει προσθέσει επιπλέον μέτρα στις μετακινήσεις και τη διαμονή - εστίαση, ενώ και η επιδημιολογική κατάσταση στις χώρες προέλευσης των τουριστών αποτελούν σημαντικά εμπόδια για τις τουριστικές μετακινήσεις.
Με βάση τα στοιχεία των ξενοδόχων, ο ελληνικός τουρισμός, από πλευράς αφίξεων, φέτος αναμένεται να επιστρέψει στο μακρινό 1980 - σαράντα ολόκληρα χρόνια πίσω! Τη χρονιά εκείνη οι ξένοι επισκέπτες της χώρας είχαν σπάσει το φράγμα των …πέντε εκατ. αφίξεων (5,2 εκατ. για την ακρίβεια), όσες ακριβώς προβλέπουν και φέτος οι παράγοντες του τουρισμού, χωρίς σε αυτές να υπολογίζουν τον εσωτερικό τουρισμό.
Το χάσμα ανάμεσα στα 33 εκατ. τουριστών που επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα (ανεβάζοντας τα τουριστικά έσοδα στα 18,2 δισ. ευρώ), και στις προβλέψεις για τις φετινές αφίξεις εν μέσω πανδημίας, είναι τεράστιο. Αντίστοιχα και τα τουριστικά έσοδα δεν αναμένεται να υπερβούν τα 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.
«Φέτος θα δώσουμε τη μάχη να σώσουμε ό,τι μπορούμε από την τουριστική περίοδο και πρέπει να σταθούμε όρθιοι», λένε χαρακτηριστικά παράγοντες του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου το ποσοστό των ξενοδοχείων που θα λειτουργήσουν πανελλαδικά αναμένεται να ανέλθει περίπου στο 30% - 35%.
Στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, ο τουρισμός μπήκε στη φάση των πραγματικών τεστ για τις επιπτώσεις του Covid-19, με τους ξενοδόχους, τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων και τους tour operators να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι επαφές με τις ξένες αγορές, που θα ενταθούν ως το τέλος Ιουλίου, είναι αυτές που θα δώσουν την πραγματική εικόνα για τις φετινές κρατήσεις στον τουρισμό.
Μέχρι στιγμής, οι τουριστικοί παράγοντες κάνουν λόγο για περιορισμένες κρατήσεις σε μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση σε άλλα νησιά όπως π.χ. η Θάσος, όπου ο τουρισμός που αναμένεται εκεί και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα θα είναι οδικός από χώρες των Βαλκανίων.
Τα πρώτα στοιχεία των κρατήσεων από το εξωτερικό για την Κρήτη, κάνουν τους ξενοδόχους του νησιού να είναι συγκρατημένοι. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκο Χαλκιαδάκη, αρχικά θα ανοίξει το 30% των ξενοδοχείων και εφόσον στην πορεία αυξηθούν και οι κρατήσεις, θα προστίθενται νέες μονάδες.
Στη Σαντορίνη, οι κρατήσεις της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου και ό,τι θα… δείξει η δεύτερη και τρίτη εβδομάδα, θα κρίνουν ουσιαστικά όλη τη σεζόν. Το νησί, δεδομένου ότι δουλεύει με τουρίστες από Κίνα, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία και έχει επίσης το χαρακτηριστικό του χαμηλού αριθμού διανυκτερεύσεων, προβλέπεται να δουλέψει με πληρότητες γύρω στο 30% για όλη τη σεζόν.
Οι ξενοδόχοι. «Μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου θα έχουμε στην πράξη τα στοιχεία εκείνα που θα μας δείξουν πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε φέτος», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, τονίζοντας ότι ήδη τα μηνύματα από τους μεγάλους ξένους tour operators αναφέρουν πως θα ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων τους. Το ύψος του ποσοστού των κρατήσεων που θα κατευθυνθεί στην Ελλάδα, θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Πάντως, ήδη, κάποιοι tour operators ζητούν εκπτώσεις 20%-40% για τη φετινή τουριστική σεζόν.
Το θετικό, λέει ο κ. Τάσιος, είναι ότι από τις 10 Ιουλίου και μετά επανακάμπτουν στα ελληνικά αεροδρόμια αρκετές ξένες αεροπορικές εταιρείες, αποκαθιστώντας σε σημαντικό βαθμό το καλοκαιρινό πρόγραμμα δρομολογίων που είχαν εξαγγείλει πριν από τις 10 Μαρτίου.
Επίσης, αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα από τον οδικό τουρισμό, με τους πρώτους επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων (κυρίως από Σερβία και Ρουμανία) να καταφθάνουν ήδη σε αγαπημένους τους προορισμούς στη Χαλκιδική και την Πιερία, ενώ από τα μέσα Ιουλίου το οδικό ρεύμα των ξένων επισκεπτών αναμένεται να ενισχυθεί.
Πληρότητες έως 30%. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, η μέση πληρότητα που αναμένεται να έχουν τον Ιούλιο τα ξενοδοχειακά καταλύματα δεν θα ξεπεράσει το 30%. Το γεγονός αυτό, έχει οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες να μεταθέσουν το άνοιγμα των μονάδων τους για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου ή ακόμη και για τα τέλη του ίδιου μήνα, κρατώντας δυνάμεις για το δυναμικό restart του Αυγούστου.
Οι tour operators. Οι μεγάλοι tour operators όπως η TUI, η DER Touristik, η Alltours και άλλοι, διαπιστώνουν ότι οι κρατήσεις διακοπών αυξάνονται συνεχώς.
Η TUI ξεκινάει από σήμερα τις πτήσεις της προς Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Βουλγαρία και Ελβετία. Το 50% των ξενοδοχείων με τα οποία συνεργάζεται στις χώρες αυτές, προγραμματίζει να υποδεχθεί τουρίστες στην καρδιά της θερινής σεζόν.
Αντίστοιχα είναι τα μηνύματα και από το DER Touristik, το δεύτερο σε μέγεθος tour operator της Γερμανίας, που εμφανίζει αύξηση στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute). Οι κρατήσεις αυξάνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος κατευθύνεται στις προσφορές του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Θετικά είναι τα μηνύματα και από την Alltours, που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα τα τελευταία 45 χρόνια. Από τις 26 Ιουνίου, που ξεκίνησαν οι σχολικές διακοπές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, άνοιξε για τη θερινή σεζόν τα ιδιόκτητα ξενοδοχεία Allsun Hotels σε Κρήτη, Μαγιόρκα και Κανάρια Νησιά.
Η κρουαζιέρα. Φέτος, το μεγαλύτερο κομμάτι της κρουαζιέρας θεωρείται χαμένο, δεδομένου ότι επί του παρόντος μόνο η Tui Cruises εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει κάποιο δρομολόγιο που θα συνδέει Κροατία, Ελλάδα και Κύπρο.