Οταν ήταν στην ΑΕΚ Λάρνακας επέλεξε τον Ιμάνολ Ιντιάκεθ. Εναν προπονητή που γνώριζε καλά, που ήταν πολύ κοντά του, που ήθελε να περάσει τη δική του νοοτροπία και το στυλ παιχνιδιού που ακολουθούσε. Πέτυχε. Η ΑΕΚ Λάρνακας με τον Ιντιάκεθ προπονητή και τον Τσάβι Ρόκα τεχνικό διευθυντή, κατάφερε να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου της Κύπρου και να διεκδικήσει ακόμα και πρωτάθλημα. Παίζοντας καλό, επιθετικό ποδόσφαιρο.

Ο Ρόκα επιλέγει και πάλι έναν δικό του άνθρωπο. Ή τουλάχιστον έναν άνθρωπο για τον οποίο εκείνοι που εμπιστεύεται βάζουν το χέρι τους στη φωτιά πως μπορεί να τα καταφέρει στο δύσκολο έργο που θα του ανατεθεί. Για τον Ντάνι Πογιάτος είναι δύσκολη ετούτη η αποστολή στην Ελλάδα. Η δεύτερη απόπειρα καριέρας μακριά από την Ισπανία, μετά από εκείνη στο Ισραήλ ως βοηθός του Ζόρντι Κρόιφ. Ο Παναθηναϊκός, όμως, έχει μια ιδιαιτερότητα διαφορετική. Ο Πογιάτος έρχεται ως πρώτος προπονητής και όχι στη… σκιά κάποιου άλλου, όπως συνέβη με τον Κρόιφ. Και γυρνώντας στην κουβέντα για τις επιλογές του Ρόκα, ο Παναθηναϊκός έχει πολύ μεγαλύτερη πίεση από μια ομάδα σαν την ΑΕΚ Λάρνακας. Ιδιαίτερα όταν η ομάδα συμπλήρωσε φέτος δέκα χρόνια μακριά από το πρωτάθλημα και έξι μακριά από τίτλους.

Ο Ρόκα παίρνει ρίσκο με την επιλογή ενός τεχνικού που δεν έχει δουλέψει σε πρώτη ομάδα ως επικεφαλής, παρά μόνο σε ακαδημίες. Ενα πρότζεκτ ενδιαφέρον μεν, πλην όμως αρκετά παρακινδυνευμένο. Που μπορεί να κοστίσει ακόμα και τη θέση του ίδιου του τεχνικού διευθυντή. Ο Ρόκα μαζί με τον νέο προπονητή καλούνται να χτίσουν κάτι  σχεδόν από την αρχή. Μην ξεχνάμε πως ο Παναθηναϊκός έχασε πολλούς παίκτες και πρέπει να τους αντικαταστήσει.

Για παράδειγμα, έφυγαν ή θα φύγουν τρία δεξιά μπακ. Ο Βαγιαννίδης χθες έστειλε το συμβόλαιό του υπογεγραμμένο στην Ιντερ, ολοκληρώνοντας ίσως τη μεταγραφή του καλοκαιριού, με τον Παναθηναϊκό να καρπώνεται μόλις 400.000 ευρώ που είναι τα τροφεία του. Απ’ όλες τις άλλες αποχώρήσεις… μηδέν. Με χαμηλό μπάτζετ και με το ρόστερ να χρειάζεται άμεσα ποιοτική ενίσχυση, Πογιάτος και Ρόκα αναλαμβάνουν ένα τεράστιο βάρος. Που μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει φανεί αν μπόρεσαν να το σηκώσουν. Και οι δύο.