Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
H επανεκκίνηση του τουρισμού και το άνοιγμα των συνόρων της χώρας θα πρέπει να γίνουν με εξαιρετική προσοχή, αν δεν θέλουμε να πάνε στράφι η αιματηρή προσπάθεια που καταβάλαμε τους τελευταίους τρεις μήνες και το επίτευγμα που πετύχαμε να είμαστε μια σχεδόν COVID free χώρα.
Οι πρακτικές που χρησιμοποιούν κράτη ανά τον κόσμο ποικίλλουν: επιβολή διενέργειας τεστ πριν από το ταξίδι, επιβολή υποχρεωτικής καραντίνας κατά την άφιξη, επιβολή τεστ κατά την άφιξη. Καθώς προκρίθηκε η επιλογή να δεχθούμε ελεύθερα τουρίστες, χωρίς επιβολή υποχρεωτικής καραντίνας, ούτε υποχρεωτικού τεστ από όλες τις χώρες μετά την 1η Ιουλίου, ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργήσουμε πολυάριθμες εστίες κρουσμάτων σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς. Η περίπτωση της πτήσης από την Ντόχα, με τα 12 κρούσματα, μας προϊδεάζει για το τι πρόκειται να συμβεί αν δεν υπάρχει έλεγχος των επιβατών κατά την άφιξη. Ελάχιστες είναι οι χώρες που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με τη δική μας για να είναι ασφαλής η ελεύθερη είσοδος τουριστών από αυτές. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, που συγκαταλέγεται στις χώρες από τις οποίες θα δεχόμαστε ελεύθερα τουρίστες μετά τα μέσα Ιουνίου, ο αριθμός θανάτων ανά πληθυσμό είναι εξαπλάσιος συγκριτικά με εμάς. Ακόμα χειρότερα τα δεδομένα για χώρες από τις οποίες παραδοσιακά δεχόμαστε τουρίστες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, και από τις οποίες θα δεχόμαστε ελεύθερα τουρίστες από την 1η Ιουλίου. Κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμα και το πλεονέκτημα που προβάλλουμε, του COVID free προορισμού, καθώς πολλοί στο εξωτερικό ήδη διερωτώνται αν θα συνεχίσουμε να είμαστε τέτοιος μετά από σύντομο διάστημα με την πολιτική που ακολουθούμε.
Είναι απαραίτητο να εγκαταστήσουμε έναν μηχανισμό που να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη χωρητικότητα της χώρας μας στη διενέργεια τεστ κατά την άφιξη, ειδικά από επικίνδυνες χώρες. Κάθε ένα κρούσμα που ανιχνεύεται εγκαίρως και απομονώνεται σπάει την αλυσίδα της περαιτέρω μετάδοσης του ιού. Το κόστος των τεστ θα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της ενδεχόμενης φροντίδας των κρουσμάτων.
Τα ανωτέρω αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα αν αναλογιστούμε πως ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ, ακόμα και μετά τις αξιέπαινες προσπάθειες του υπουργείου Υγείας, υστερεί ακόμα σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου και αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και στις ανάγκες του εγχώριου πληθυσμού σε πιθανή επιδημική έξαρση, πόσω μάλλον συμπεριλαμβανομένων των τουριστών... Επίσης σε πολλούς σημαντικούς προορισμούς, ειδικά στη νησιωτική χώρα, οι υγειονομικές υποδομές υστερούν σημαντικά - αδυναμία διενέργειας τεστ, δίκτυο ΠΦΥ μη επαρκές για τον έλεγχο των ενδεχόμενων κρουσμάτων, αδυναμία νοσηλείας σοβαρών περιστατικών και ανάγκη διακομιδών με πλωτά ή εναέρια μέσα κρουσμάτων...