Ακυρώθηκε με πρόσφατη οριστική απόφαση (αρ. 929/2020) της Επταμελούς Συνθέσεως του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ 24 ακινήτων τα οποία βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αλίμου.

Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία που πέτυχε ο δήμος, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ακίνητα αυτά συμπεριλαμβάνονταν στα 10.119 που είχε νομοθετήσει το 2016 με το θεσμικό πλαίσιο 4389/2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επρόκειτο για διατάξεις στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και τα χιλιάδες ακίνητα θα έπρεπε να περάσουν στην ΕΤΑΔ με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου το 2018, έπειτα από σχετική εξουσιοδότηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (αρ. 86/18.6.2018) (ΦΕΚ 2317 τ. Β’).

Στα 24 ακίνητα μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται το Κοινωνιοπολιτειακό Συμμαχικό Νεκροταφείο, χώροι πρασίνου, σχολικά συγκροτήματα, διαμορφωμένες πλατείες, ο χώρος για την ανέγερση του Δημαρχείου, τμήμα παραλίας κ.ά. Ο Δήμος Αλίμου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των προσβαλλομένων πράξεων.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Χρήστος Φίλιος και ο δικηγόρος Αθανάσιος Καραλέκας της δικηγορικής εταιρείας Κ.Φ. ΚΑΛΑΒΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – Χ.Π. ΦΙΛΙΟΣ – Δ.Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ – Θ.Θ. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ, που εκπροσώπησαν τον Δήμο Αλίμου, δήλωσαν ότι «οι προσβαλλόμενες πράξεις ευθέως προσέκρουαν στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και του Συντάγματος, ενώ είχαν ερμηνευθεί κατά τρόπο εσφαλμένο οι διατάξεις των παραγράφων 4 και 6 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016». Η επταμελής σύνθεση του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Αλίμου, καταλογίζοντας στις ενέργειες των υπηρεσιών του Δημοσίου νομικές πλημμέλειες και εσφαλμένη υπαγωγή των ακινήτων του Δήμου Αλίμου στις διατάξεις περί μεταβίβασης της κυριότητας στην ΕΤΑΔ ΑΕ και ακύρωσε έτσι τις προσβαλλόμενες πράξεις για 10 ακίνητα του δήμου. Ηδη το Ελληνικό Δημόσιο με μεταγενέστερες της αιτήσεως ακυρώσεως του Δήμου Αλίμου αποφάσεις του είχε εξαιρέσει από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ τα υπόλοιπα 14 ακίνητα, διαπιστώνοντας σημεία νομικών και πραγματικών λαθών των υπηρεσιών του.

Η απόφαση αυτή μαζί με αντίστοιχες αποφάσεις επτά άλλων δήμων της χώρας αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια για περιορισμό των κάθε είδους ακραίων μνημονιακών απαιτήσεων των δανειστών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε ρυθμίσεις ευθέως αντίθετες με το ισχύον νομικό σύστημα της χώρας.

Με την ορθή νομική θεμελίωση και την ενδελεχή παράθεση των ζητημάτων εκ μέρους των υπηρεσιών του Δήμου Αλίμου και των νομικών παραστατών του, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας διέσωσε περιουσιακά δικαιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί ακινήτων, για τα οποία ο Αστικός Κώδικας απαγορεύει κάθε είδους μεταβίβαση, αφού τα ακίνητα αυτά είναι εκτός συναλλαγής πράγματα και εξυπηρετούν τους δημότες του Δήμου Αλίμου.