Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Να ανοίξουν τα σύνορά τους σε χώρες με αντίστοιχο προφίλ κινδύνου όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού θα κληθούν οι ευρωπαϊκές χώρες, βάσει του σχεδίου ενίσχυσης της τουριστικής βιομηχανίας που συζητείται στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που διέρρευσε στον ιστότοπο Euractiv, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συστήσει σήμερα μία προσέγγιση τριών σταδίων για το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες με «συνολικά παρόμοια προφίλ κινδύνου» να δεχθούν τουρίστες η μία από την άλλη. Προηγουμένως, η Κομισιόν είχε εκφράσει ανησυχία για τους επονομαζόμενους «ασφαλείς διαδρόμους» για τον τουρισμό, όπου τα κράτη - μέλη συνάπτουν διμερείς συμφωνίες για αλληλο-υποδοχή τουριστών, πλέον όμως φαίνεται έτοιμη να δεχθεί πρακτικά ανάλογες διευθετήσεις.
Η ΕΕ περιλαμβάνει κάποιες από τις χειρότερα πληγείσες από την πανδημία χώρες παγκοσμίως - ιδίως την Ισπανία και την Ιταλία - καθώς και άλλες χώρες όπως η Ελλάδα και η Τσεχία που έχουν μέχρι στιγμής περιορίσει τις επιπτώσεις της. Γερμανία, Αυστρία, Ισραήλ και Κύπρος έχουν ήδη ξεκινήσει να συζητούν το άνοιγμα «ταξιδιωτικών διαδρόμων» με την Ελλάδα, καθώς και με τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες. Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως σκοπεύει να ανοίξει τα σύνορα της χώρας του σε επισκέπτες από ασφαλείς χώρες. Από την πλευρά τους, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία σκοπεύουν να ανοίξουν τα μεταξύ τους σύνορα από τις 15 Μαΐου, δημιουργώντας μία βαλτική «ταξιδιωτική φούσκα».
Ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως δεν μπορούν να εμποδίσουν τις κυβερνήσεις να συνάπτουν αντίστοιχες διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες, τάσσονται ωστόσο κατά της επιλεκτικής μεταχείρισης. Αντίστοιχη προσέγγιση υιοθετεί η Κομισιόν και σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις απομόνωσης των επισκεπτών, ζητώντας από τα κράτη - μέλη «που ακολουθούν συγκεκριμένα μέτρα καραντίνας να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες προς άλλα κράτη - μέλη αν έχουν παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις».
Διαδραστικός χάρτης. Μέχρι το πικ της καλοκαιρινής περιόδου, και σύμφωνα με τα σχέδια της Κομισιόν, οι ταξιδιώτες ανά την ΕΕ θα μπορούν να συμβουλεύονται έναν διαδραστικό χάρτη που θα σχεδιάσει η επιστημονική της υπηρεσία με πληροφορίες για τους πιο πρόσφατους συνοριακούς ελέγχους και τις ταξιδιωτικές προϋποθέσεις. Η Επιτροπή θα καλέσει επίσης τα κράτη - μέλη να φτιάξουν σχέδια ετοιμότητας για την περίπτωση δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.