Εναν χρόνο μετά την πυρκαγιά στη Νοτρ-Νταμ, ένας πελώριος γερανός στέκει ακίνητος πάνω από έναν καθεδρικό ναό πάντα αιχμάλωτο των σκαλωσιών του, σαν μέσα σε έναν μεταλλικό ιστό αράχνης. Εν μέσω πανδημίας, τα έργα αποκατάστασης έχουν σταματήσει. Ούτε ένας τουρίστας δεν πλησιάζει πλέον τα προστατευτικά κιγκλιδώματα προκειμένου να βγάλει μια σέλφι.
Οι εργασίες καθυστέρησαν το περασμένο καλοκαίρι λόγω των αναγκαίων μέτρων απολύμανσης της ευρύτερης περιοχής από τους τόνους του μόλυβδου που είχαν ξεχυθεί μετά την πυρκαγιά. Κατόπιν, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, κάθε φορά που ο άνεμος φυσούσε με ταχύτητα μεγαλύτερη των 40 χιλιομέτρων την ώρα. Πάνω όμως που έμπαινε η άνοιξη, και επρόκειτο να ξεκινήσει η απομάκρυνση των λιωμένων από τη φωτιά σκαλωσιών, ήρθε το lockdown. Ο στρατηγός Ζαν-Λουί Ζορζελέν, βέβαια, ο άνθρωπος στον οποίο έχει αναθέσει ο Εμανουέλ Μακρόν τη γενική εποπτεία – και δη, ρόλο διαιτητή ανάμεσα στους πολυάριθμους ειδικούς, τις επιτροπές και τα επαγγέλματα που εμπλέκονται – άφησε ανοιχτό αυτή την εβδομάδα το ενδεχόμενο να αναλάβουν άμεσα, προοδευτικά και στοχευμένα, δουλειά οι εναερίτες.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης ότι η φιλοδοξία του γάλλου προέδρου, να τελεστεί μία λειτουργία Te Deum στην Παναγία των Παρισίων ακριβώς πέντε χρόνια μετά την καταστροφή, στις 16 Απριλίου του 2024, θα γίνει πραγματικότητα, παρά τις καθυστερήσεις. Οσο για την τελική μορφή που θα αποκτήσει το γοτθικό αυτό κόσμημα, το κατά πόσο θα «επανέλθει» το (ξύλινο;) σπείρωμα του Βιολέ-λε-Ντικ ή θα αντικατασταθεί με κάτι πιο σύγχρονο (και ασφαλές), ειδικοί και μη ερίζουν ακόμα.







