Είκοσι κρούσματα της νόσου Covid-19 εντοπίστηκαν χτες στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά και το οποίο έχει 383 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων και 36 Ελληνες.

Συνεπακόλουθα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανήλθε στα 1.314, καθώς σε διάστημα ενός 24ώρου εντοπίστηκαν ακόμη 82 περιπτώσεις ασθενών, με τους περισσότερους να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της επικράτειας.

Επιπλέον, 85 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, ενώ έως και χτες ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τη νόσο COVID-19 ανερχόταν σε 49.

Σε κάθε περίπτωση και όπως υποστήριξε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, ο SARS-CoV-2 που κυκλοφορεί στη χώρα μας για μόλις έναν μήνα ευθύνεται ήδη για τους μισούς θανάτους που προκάλεσε η γρίπη ολόκληρη την περίοδο του κύματος. «Εάν δεν προσέξουμε, θα πληρώσουμε όλοι το τίμημα», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Και δίνοντας για μία ακόμη φορά ιδιαίτερη έμφαση στην απαραίτητη και ευλαβική τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό έχουν αποφευχθεί στην Ευρώπη 59.000 θάνατοι.  

«Μελέτη από το Imperial College αναφέρει ότι τα μέτρα πρέπει να μείνουν σε ισχύ. Δεν θέλουμε την κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα, έτσι ώστε σταδιακά το σύστημα υγείας να μπορεί να αντεπεξέρχεται» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε γυναίκα που γέννησε πρόσφατα στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα και η οποία διαμένει στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα Εύβοιας. Οπως διευκρίνισε ο Τσιόδρας, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της, με την πρώτη εξέταση να βγαίνει αρνητική.