Διάτρητο είναι το δίχτυ προστασίας για την υγεία των παιδιών και των εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σύμφωνα με νέα διεθνή έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τη UNICEF και την έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» καμία χώρα του πλανήτη δεν προστατεύει τους ανηλίκους σε επαρκή βαθμό.

Για να καταλήξουν οι ειδικοί στο συμπέρασμα αυτό, έλαβαν υπόψη σημαντικές παραμέτρους, όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση, η διατροφή, η ανισότητα των εισοδημάτων κ.ο.κ., που συνθέτουν ένα προστατευτικό ή μη περιβάλλον για τα παιδιά, εισάγοντας έτσι έναν νέο δείκτη μέτρησης.

Αναλύοντας τα δεδομένα, οι ίδιοι προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή αλλά και το μάρκετινγκ εταιρειών (όπως είναι, για παράδειγμα, η διαφήμιση ανθυγιεινών φαγητών που περιέχουν ζάχαρη ή αλάτι, αλκοόλ και καπνού) απειλούν την υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Ειδικότερα, η κοινή επιτροπή 40 ειδικών των τριών αυτών φορέων, με επικεφαλής την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Ελεν Κλαρκ, κατέταξε 180 χώρες με «πυξίδα» τον νέο δείκτη.

Δείκτης ευημερίας. Τις πρώτες δέκα θέσεις παγκοσμίως στον δείκτη ευημερίας των παιδιών (Global Child Flourishing Index) καταλαμβάνουν οι Νορβηγία, Ν. Κορέα, Ολλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Δανία, Ιαπωνία, Βέλγιο, Ισλανδία και Βρετανία, ενώ τις πέντε τελευταίες το Μάλι, ο Νίγηρας, η Σομαλία, το Τσαντ και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Σε ό,τι δε αφορά τη χώρα μας, η  Ελλάδα καταλαμβάνει την 31η θέση διεθνώς.

«Παρά τις βελτιώσεις στην παιδική και εφηβική υγεία κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η πρόοδος έχει σταματήσει και τείνει να αντιστραφεί. Εκτιμάται ότι περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κινδυνεύουν να μην αξιοποιήσουν ποτέ το αναπτυξιακό δυναμικό τους. Ομως ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί ότικάθε παιδί στον κόσμο σήμερα αντιμετωπίζει υπαρξιακές απειλές από την κλιματική αλλαγή και τις εμπορικές πιέσεις.Οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για την υγεία των παιδιών και των εφήβων, διασφαλίζοντας ότι δεν προστατεύουμε μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον που θα κληρονομήσουν» δήλωσε η Ελεν Κλαρκ.