Εκτός των συνόρων της Κίνας, και συγκεκριμένα στην Ταϊλάνδη, εντοπίστηκε για πρώτη φορά κρούσμα λοίμωξης από έναν άγνωστο κοροναϊό, που ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με τον SARS και ευθύνεται για δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας στην πόλη Βουχάν της Κίνας. Το πρώτο περιστατικό που καταγράφτηκε στην Ταϊλάνδη είναι σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές «εισαγόμενο», με τον ασθενή να νοσηλεύεται σε απομόνωση στο Ινστιτούτο «Bamrasnaradura» μολυσματικών ασθενειών στην Μπανγκόκ.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη του 2019 έως και τις αρχές της εβδομάδας έχουν καταγραφεί στην Κίνα 59 ύποπτα περιστατικά, 41 επιβεβαιωμένα, ενώ έχει καταλήξει ένας 61χρονος άνδρας με υποκείμενη νόσο. Τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι πάσχοντες είναι πυρετός, δύσπνοια και αμφοτερόπλευρη πνευμονία, καθώς από τις ακτινογραφίες θώρακα προκύπτουν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες.

Μετάδοση. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί εντούτοις ότι δεν τεκμηριώνεται μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ ενδεικτικό είναι ότι δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό που κλήθηκε να διαχειριστεί ασθενείς.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος δείχνουν πως ο νέος κοροναϊός έχει ομοιότητα με τον κορανοϊό SARS, με τις γενετικές αναλύσεις ωστόσο να συνεχίζονται.

Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα είτε εργάζονται είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Βουχάν, όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση στους αμερικανούς πολίτες στην Κίνα που ταξιδεύουν στη Βουχάν να αποφεύγουν την επαφή με ζώα, την έκθεσή τους σε αγορές με ζώα ή ζωικά προϊόντα, μεταξύ άλλων προληπτικών μέτρων που συνέστησε. Επίσης κάλεσε τους αμερικανούς πολίτες που έχουν επισκεφθεί τη Βουχάν και αισθάνονται ότι νόσησαν να λάβουν ιατρική περίθαλψη. Πάντως, και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δεν υπάρχουν περιορισμοί προς το παρόν σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου, αν και προειδοποιεί ότι υπάρχει η πιθανότητα ενός ευρύτερου ξεσπάσματος της νόσου.