Απρόθυμη είναι η πλειονότητα των δανειοληπτών να αποδεχθούν τα σχήματα ρύθμισης που τους προτείνουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν είναι μόνο ο πολύ χαμηλός αριθμός των έως σήμερα ολοκληρωμένων από τους οφειλέτες αιτήσεων (λιγότερες από 1.600) που προβληματίζει τις τράπεζες. Οι περισσότερες προτάσεις διακανονισμού των πιστωτών, παρά την ελκυστικότητά τους, δεν γίνονται δεκτές, ενώ με τη λήξη του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου αναμένεται δραστική επιτάχυνση των πλειστηριασμών.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Γιώργος Χατζηνικολάου χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη αλλαγής της κουλτούρας του «δεν πληρώνω» που επικράτησε στα χρόνια της κρίσης, με ευθύνη, όπως είπε, και διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, όπως οι δικηγόροι, και απηύθυνε πρόσκληση στους δανειολήπτες να προχωρήσουν σε συνεργασία με τις τράπεζες σε έντιμους διακανονισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η γενική γραμματέας της ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη, από τις περίπου 490 προτάσεις ρύθμισης που έχουν γίνει έως τώρα από τις τράπεζες, μόλις στο 40% των περιπτώσεων έχουν δώσει τα χέρια οι δύο πλευρές. Πρόκειται για πολύ χαμηλό ποσοστό, δεδομένου ότι εκτός από κούρεμα του ανεξόφλητου κεφαλαίου που παρέχεται στο επιπλέον του 120% της εμπορικής αξίας του προσημειωμένου ακινήτου, το Δημόσιο επιδοτεί τη δόση έως και κατά 50%.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι ενδεχομένως οι δανειολήπτες που δεν εκμεταλλεύονται τον νόμο να προσδοκούν σε μια καλύτερη συμφωνία στο μέλλον, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια παρέμεναν στο απυρόβλητο λόγω των μέτρων προστασίας της κύριας κατοικίας. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι με τη λήξη του ισχύοντος νόμου στις 30/4/2020 θα μείνουν απροστάτευτοι και θα κινδυνεύουν με άμεσο πλειστηριασμό του ακινήτου τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κάλεσε χθες όλους τους πολίτες που έχουν αδυναμία και ανησυχία για το αν θα μπορούν να προστατεύσουν τα σπίτια τους να κάνουν χρήση αυτού του πλαισίου και να υπαχθούν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του. Τόνισε ότι αυτό το χρονικό διάστημα είναι το τελευταίο και θα πρέπει όλοι όσοι έχουν αδυναμία να σπεύσουν να το εκμεταλλευτούν, γιατί την 1η Μαΐου του 2020 δεν θα υπάρχει πλέον διαθέσιμο αυτό το δίχτυ ασφαλείας.

Η Χαρούλα Απαλαγάκη από την πλευρά της, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι «ανεξάρτητα από τις αναμενόμενες αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και την περαιτέρω προσαρμογή αυτού στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, σήμερα το γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι σύγχρονο και πλήρες. Το ζητούμενο είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του στην πράξη».  

Οπως εξήγησε, «η ΕΕΤ δεν μπορεί να έχει λόγο στις υλικοτεχνικές υποδομές απονομής δικαιοσύνης. Είναι κοινή ευθύνη όλων των νομικών αλλά και των διαδίκων να επιταχύνουμε σημαντικά τους ρυθμούς εκδίκασης των υποθέσεων. Εναλλακτικά, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα εναλλακτικής επίλυσης των ιδιωτικού δικαίου διαφορών. Και γι’ αυτό το κυρίαρχο στοιχείο της επόμενης ημέρας θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των εξωδικαστικών μηχανισμών» τόνισε η γενική γραμματέας της ΕΕΤ.

Συμπλήρωσε δε πως έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος των εκκρεμών υποθέσεων του παλαιού νόμου Κατσέλη, που υπολογίζονται στις 55.000.