Το 2019 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών με τίτλο «4 Εποχές της Αιμοδοσίας». Στόχος του προγράμματος ήταν οι επαναλαμβανόμενες δράσεις προσέλκυσης καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και με ιδιαίτερη έμφαση στις νεαρές ηλικίες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια, δηλαδή η κάλυψη των αναγκών της χώρας σε αίμα, τόσο σε κανονικές όσο και σε έκτακτες συνθήκες.

Διήμερες δράσεις. Ειδικότερα, οργανώθηκαν τέσσερις διήμερες δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μετρό Συντάγματος (μία για κάθε εποχή του χρόνου), οι οποίες σύμφωνα με το ΕΚΕΑ κέντρισαν το ενδιαφέρον πολλών νέων ανθρώπων, φέρνοντάς τους σε επαφή για πρώτη φορά με τον κόσμο της εθελοντικής αιμοδοσίας.

«Η ανταπόκριση των τακτικών εθελοντών αιμοδοτών ήταν επίσης σταθερή και συνεπής, ενώ έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον του επιβατικού κοινού που ενημερωνόταν συνεχώς από τα μεγάφωνα του μετρό. Ακόμα, φαίνεται να γεννιέται μια νέα ομάδα "εθελοντών αιμοδοτών των 4 Εποχών" που συστηματικά αιμοδοτούν στις δράσεις αυτές» σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το Κέντρο.

Και συνεχίζει: «Το πρόγραμμα "4 Εποχές της Αιμοδοσίας" λοιπόν ήρθε για να μείνει και να γίνει μια συστηματική "καλή συνήθεια" και μια θαυμάσια ευκαιρία να παγιωθεί μια νέα, σταθερή κουλτούρα εθελοντικής αιμοδοσίας, που θα συμβαδίζει με την εναλλαγή των εποχών του έτους και θα αποσυνδέει παράλληλα τον χώρο της αιμοληψίας από την αρρώστια και τους αρνητικούς συνειρμούς που γεννά το περιβάλλον του νοσοκομείου».

Στο πλαίσιο αυτό, το  ΕΚΕΑ καλωσορίζει το νέο έτος διοργανώνοντας την εθελοντική αιμοδοσία «Χειμώνας 2020» τη Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Ιανουαρίου, από τις 09.00 έως τις 20.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μετρό Συντάγματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος αυτός έχει επιλεχθεί καθώς παρέχει ευκολία πρόσβασης σε χιλιάδες επιβάτες που μετακινούνται καθημερινά με το μετρό και έχει συνδεθεί με αρκετές πρόσφατες επιτυχημένες δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας.

Για να δώσει κανείς αίμα χρειάζεται:

Να είναι 18-65 ετών.

Να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν από την αιμοδοσία.

Να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες.

Να αναφέρει τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνει στον γιατρό της αιμοδοσίας.

Εάν έχει κάνει τατουάζ, να έχουν παρέλθει 4 μήνες.