Σε σημαντικό… εχθρό του σακχαρώδους διαβήτη αναδεικνύεται η ελλειμματική διατροφή, όπως προκύπτει από τα δεδομένα πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Τι είναι όμως η ελλειμματική διατροφή; Διακρίνεται από το μεγάλο διάλειμμα νηστείας εντός του 24ώρου, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς η αποχή από το φαγητό πρέπει να διαρκεί συνολικά 14 ώρες με αποτέλεσμα η κατανάλωση φαγητού να επιτρέπεται μόνον τις υπόλοιπες δέκα (χωρίς περιορισμούς).

Το διατροφικό αυτό πρόγραμμα – που στην πράξη δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα «σκληρό» – φαίνεται να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου, που χαρακτηρίζεται ως «σύγχρονη μάστιγα» από τον ιατρικό κόσμο παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πρότειναν στους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν πιστά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής για 12 εβδομάδες. Είναι σημαντικό δε, να σημειωθεί ότι  οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν παχύσαρκοι, είχαν εμφανίσει συμπτώματα μεταβολικού συνδρόμου  και το 84% λάμβανε θεραπεία.

Βελτίωση. Το αποτέλεσμα; Μετά το πέρας των 12 εβδομάδων, τα επίπεδα σωματικού λίπους, ο δείκτης μάζας σώματος και το βάρος των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά 3%. Ορισμένοι παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου, ενώ το 70% ανέφερε ότι βελτιώθηκε η ποιότητα του ύπνου του.

«Οταν κάποιος έχει διαγνωσθεί με μεταβολικό σύνδρομο, είναι η κατάλληλη στιγμή για μια αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες» αναφέρει χαρακτηριστικά η εκ των υπευθύνων της μελέτης Dr. Pam Taub. «Οταν εμφανισθεί ο διαβήτης ή τη στιγμή που οι ασθενείς παίρνουν φάρμακα όπως η ινσουλίνη, είναι δύσκολο να αντιστρέψουμε τη νόσο. Με την αλλαγή της διατροφής και τη χαλαρή άσκηση αποφεύγουμε αυτήν τη διαδικασία» συμπληρώνει.

Εν τω μεταξύ μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια που αναφέρεται στα ίδια συμπεράσματα είναι ότι οι συμμετέχοντες ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ με τη διαδικασία αλλά και τα αποτελέσματα, που οι περισσότεροι από αυτούς επέλεξαν να διατηρήσουν τη διαλειμματική δίαιτα και μετά το τέλος της έρευνας, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι εύκολο κανείς να την ακολουθήσει, όπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Dr. Taub.