Οταν η θερμοκρασία πέφτει, είναι δύσκολο για αρκετούς να βρουν τη δύναμη να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να στερηθούν τη θαλπωρή του σπιτιού τους βγαίνοντας έξω στο κρύο για μια βόλτα. Ομως, σύμφωνα με νέα έρευνα, η απώλεια ακόμη και της ήπιας σωματικής άσκησης «πληγώνει» τους μυς και τα οστά – ιδίως των ηλικιωμένων.

Ειδικότερα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Liverpool στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι ακόμη και η περιορισμένη χρονικά (συγκεκριμένα για δύο εβδομάδες) αδράνεια (που αντιστοιχεί σε μόλις 1.500 βήματα ημερησίως) αρκεί για να χάσουν οι ηλικιωμένοι μυϊκή μάζα και να προσθέσουν λίπος, κυρίως στην περιοχή γύρω από τη μέση. Επιπρόσθετα, η καθιστική ζωή στερεί από τους ηλικιωμένους και οστική πυκνότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ερευνα. Για τη διεξαγωγή της μελέτης οι επιστήμονες έβαλαν στο… μικροσκόπιο δύο ξεχωριστές ομάδες: η πρώτη απαρτιζόταν από 21 ηλικιωμένους συμμετέχοντες και η δεύτερη από 26 νεότερους. Πριν από τις δύο εβδομάδες αδράνειας αμφότεροι κλήθηκαν να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σωματικής δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, για τέσσερις ημέρες έπρεπε να κάνουν 10.000 βήματα κάθε 24 ώρες, ενώ απαγορευόταν να συμμετέχουν σε πιο έντονη φυσική άσκηση.

Σκοπός των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν εάν και σε ποιον βαθμό η απουσία άσκησης επηρεάζει την υγεία των ηλικιωμένων, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως με την πάροδο των δεκαετιών ο οργανισμός καταγράφει απώλειες σε μυϊκή μάζα και οστική πυκνότητα, γεγονός που δυσχεραίνει την κίνησή τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το αποτύπωμα της ακινησίας ήταν εμφανές τόσο στο σώμα των ηλικιωμένων όσο και των πιο νεαρών συμμετεχόντων στην έρευνα, με τις επιπτώσεις να καταγράφονται στους μυς τους, στα οστά τους αλλά και στη ζυγαριά τους.

Ομως, δύο «επιπλοκές» της μειωμένης φυσικής άσκησης παρατηρήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στους συμμετέχοντες μεγαλύτερης ηλικίας: μειωμένη CRF (καρδιοαναπνευστική ικανότητα) και μιτοχονδριακή λειτουργία.

«Ο σοβαρός αντίκτυπος της βραχυπρόθεσμης αδράνειας στην υγεία μας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Εάν το γυμναστήριο δεν είναι εφικτή λύση, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να κάνουν τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να προφυλάξουν την υγεία των οστών τους και των μυών τους, αλλά και να διατηρήσουν υγιή επίπεδα σωματικού λίπους» σημειώνει μία εκ των ερευνητών του Πανεπιστήμιου Liverpool, η Juliette Norman.