Σε «εφιάλτη» των καπνιστών εξελίσσεται η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες όπως στην Ελλάδα οφείλεται σε ποσοστό 90% στο κάπνισμα. Μάλιστα αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της εποχής μας και ταξινομείται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των νοσημάτων με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Τα στοιχεία που παραθέτει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ (20 Νοεμβρίου) προκαλούν έντονο προβληματισμό. Η ΧΑΠ είναι η 5η αιτία θανάτου και τείνει θα ανέβει στην 3η, καθώς ευθύνεται κάθε χρόνο για περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους στον πλανήτη μας.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ο αριθμός των θανάτων από τη ΧΑΠ θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες δεκαετίες και θα οδηγήσει 500 εκατομμύρια να νοσήσουν και περίπου σε 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Υπό τα δεδομένα αυτά, κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί η προειδοποίηση ότι «το  υγειονομικό κόστος της μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία ακόμη και τα πιο εύρωστα και οργανωμένα συστήματα υγείας».

Στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας και σύμφωνα πάντα με την ΕΠΕ, εννέα ενήλικοι καπνιστές στους 100 πάσχουν από τη νόσο (8.4%), δηλαδή περίπου 600.000 Ελληνες νοσούν. Το 56% από αυτούς – δηλαδή 300.000 εξ αυτών – δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.

«Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος στην προχωρημένη της μορφή, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει να ζουν στο σπίτι με τη βοήθεια οξυγόνου και τους οδηγεί συνεχώς στα νοσοκομεία λόγω συχνών λοιμώξεων γνωστών ως παροξύνσεων της νόσου», σημειώνουν οι πνευμονολόγοι.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΠΕ συνιστά μεταξύ άλλων «οι καπνιστές πάνω από τα τριάντα πέντε με ένα έστω από τα συμπτώματα βήχα, απόχρεμψη ή δύσπνοια να επισκεφθεί τον γιατρό του και προφανώς να διακόψει το κάπνισμα. Επιπλέον, όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση».