Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Δεκατέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης δικαστικής έρευνας από την ελληνική Δικαιοσύνη για τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της Siemens και ύστερα από τρία χρόνια αποδεικτικής διαδικασίας, μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με αυτό που υπήρχε όταν ξεκίνησε η διερεύνηση της σοβαρής αυτής υπόθεσης, εκδόθηκε χθες η πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Πρόκειται για μία από τις υποθέσεις εκείνες που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη, καθώς πέρα από τις ποινικές διαστάσεις η δικογραφία για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού είχε και έντονο πολιτικό αποτύπωμα.
Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας σταθμίζοντας τα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα, που άλλαξαν τα δεδομένα για το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ως προς τον χρόνο επέλευσης της παραγραφής, έκριναν χθες ενόχους 22 από τους συνολικά 54 κατηγορουμένους για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το γνωστό ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
22 ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ. Μεταξύ αυτών που κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα αυτό είναι τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο φυγόδικος Χρίστος Καραβέλας και ο Πρόδρομος Μαυρίδης, αλλά και τα άλλοτε στελέχη της μητρικής εταιρείας Χάινριχ φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενροϊτέρ και Ρίχαρντ Σίκατσεκ. Ωστόσο, για το δικαστήριο ήταν μονόδρομος η παύση της ποινικής δίωξης για την «ομάδα» αυτή των κατηγορουμένων λόγω παραγραφής για το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα.
Με βάση την ίδια απόφαση, άλλοι 27 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο πάλαι ποτέ «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος, απηλλάγησαν λόγω παραγραφής του αδικήματος. «Με πίκρα τα αφήνω όλα πίσω» δήλωσε μετά την ετυμηγορία των δικαστών ο Τσουκάτος, ο οποίος, όπως είπε, «πήρα την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια και η δικαίωση ήρθε μετά από 11 χρόνια».
Πέντε μόνο κατηγορούμενοι έφυγαν χθες από τη δικαστική αίθουσα αθώοι, επί της ουσίας της υπόθεσης.
Η τελική κρίση των δικαστών, τόσο για την ποινή που θα επιβληθεί σε όσους κρίθηκαν ένοχοι όσο και για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση, θα ανακοινωθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Εφετείου, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή.