Αίσθηση προκαλεί η πρόταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να μετατραπούν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, ακολουθώντας το «μοντέλο» του Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, ο ΠΙΣ – βάσει των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου της Ολομέλειας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας (δηλαδή του επίσημου οργάνου του) – υπογραμμίζει την ανάγκη προσαρμογής του ΕΣΥ στις απαιτήσεις της εποχής. Και περιγράφει τη σημερινή αποδοτικότητα των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων με μελανά γράμματα.

«Πανάκριβος εξοπλισμός και εξειδικευμένο προσωπικό δεν αξιοποιούνται επαρκώς, με αποτέλεσμα μεγάλες λίστες, τεράστιες ουρές και σπατάλη πόρων. Η αποδοτικότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ σύμφωνα με δημοσιεύσεις κυμαίνεται από 50% έως 70% στα μικρά και μεσαία νοσοκομεία και μόνο το 25% των νοσοκομείων (μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου) έχουν υψηλότερη αποδοτικότητα», είναι μερικά από τα «μαύρα σημεία» του συστήματος Υγείας, όπως επισημαίνεται στην πρόταση.

Αντίθετα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, «δεν υπάρχει κανείς ασθενής στη Θεσσαλονίκη που να μη θέλει να βρεθεί στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα».

Επιπλέον, ο ΠΙΣ – ο οποίος σημειωτέον έχει συμβουλευτικό ρόλο απέναντι στην πολιτεία – συνιστά παράλληλα την ίδρυση ενός οργανισμού, του «ΕΣΥ ΝΠΔΔ», ο οποίος θα αναλάβει την οργάνωση, τη διοίκηση και τη λειτουργία όλων των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τις διοικήσεις, κρίνει αναγκαία την καθιέρωση μιας ειδικής διαδικασίας επιλογής των στελεχών που θα αναλάβουν το… τιμόνι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων «με πιθανή ανάμειξη του ΑΣΕΠ, με τεχνοκρατικά κριτήρια και αδιάβλητο τρόπο, ώστε να αποκλειστούν πολιτικές παρεμβάσεις».

Συγχωνεύσεις. Επίσης, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για συγχωνεύσεις μικρών νοσοκομείων που γειτνιάζουν, για συνένωση τμημάτων, μονάδων και εργαστηρίων εντός του ίδιου νοσοκομείου αλλά και για πρόσβαση των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα προκειμένου να μπορούν να νοσηλεύσουν τους ασθενείς τους.

Επιχειρώντας δε να κάμψουν το τσουνάμι αντιδράσεων (το οποίο ήδη έχει ξεσηκωθεί από τους εκπροσώπους των δημόσιων γιατρών), υπογραμμίζουν την αύξηση του εισοδήματος των λειτουργών του Ιπποκράτη στο ΕΣΥ με «νόμιμο τρόπο».

Ενδεικτικά αναφέρονται οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών σε Αθήνα και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που επισημαίνουν ότι «η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ βρίσκει ριζικά αντίθετα τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών». Και προειδοποιούν ότι «η αλλαγή του χαρακτήρα των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αποτελεί κόκκινο πανί για το σύνολο των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών και του νοσοκομειακού κινήματος».