Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στον ιατρικό κλάδο η ακύρωση των κρίσεων για 208 θέσεις επιμελητών που θα στελέχωναν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά.

Η σημερινή στάση εργασίας και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Αριστοτέλους αποτελούν την πρώτο κρίκο στην αλυσίδα των κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι του κλάδου στην περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμείνει στην απόφαση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει καταγγείλει ότι εντόπισε σωρεία παρατυπιών, προκρίνοντας περιπτώσεις προσλήψεων γιατρών οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει αίτηση για διορισμό στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής και της Β’ ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις αιτήσεων που παρότι κατατέθηκαν εκπρόθεσμα έγιναν δεκτές, ενώ υποψήφιοι που δεν προηγούνταν στη σειρά προσελήφθησαν.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί – που σημειωτέον έχουν δημιουργήσει αρραγές μέτωπο – επιμένουν ότι οι παρατυπίες πρέπει να διορθωθούν, όχι όμως να ακυρωθεί στο σύνολό της η διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουν ότι το ΕΣΥ μετρά χιλιάδες κενές θέσεις γιατρών, γεγονός που δημιουργεί αρρυθμίες στις κλινικές ανά τη χώρα.

«Οι συγκεκριμένοι διορισμοί που κινδυνεύουν να ακυρωθούν είναι παραπάνω από αναγκαίες για την κάλυψη έστω ενός μικρού μέρους των τραγικών ελλείψεων που ξεπερνούν τις 6.500 με βάση τους σημερινούς ανεπαρκέστατους οργανισμούς», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πηγές του υπουργείου επέμεναν χθες ότι δεν θα ακυρωθεί στο σύνολό της η διαδικασία, αλλά θα αναπέμπονται μόνον οι θέσεις στις οποίες έχουν καταγραφεί παρατυπίες. Στο πλαίσιο αυτό ελέγχονται μία προς μία οι περιπτώσεις, ώστε να ακυρωθούν εκείνες οι προσλήψεις που έγιναν χωρίς να πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια και να έχουν τηρηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις, με τους επόμενους στη θέση κατάταξης να λαμβάνουν τις συγκεκριμένες θέσεις.