Εξι θάνατοι και τουλάχιστον 380 ασθενείς: αυτός είναι (προς το παρόν) και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο απολογισμός των υγειονομικών αρχών στις ΗΠΑ για τη μυστηριώδη πνευμονοπάθεια που εμφανίζουν οι ατμιστές.

Εν τω μεταξύ για πρώτη φορά οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)  φαίνεται να βρίσκονται κοντά στην εξήγηση, παρότι επισημαίνουν ότι η αιτία που οδήγησε εκατοντάδες ασθενείς στα νοσοκομεία παραμένει αβέβαιος.

Ειδικότερα, στο… μικροσκόπιο έχει μπει η Βιταμίνη Ε οξική (acetate), που εντοπίζεται σε καταναλωτικά προϊόντα – συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά για την περιποίηση του δέρματος – κατά την έρευνα των ειδικών εντούτοις διαπιστώθηκε ότι περιέχεται και σε έλαια μαριχουάνας (TCH).

Και παρότι η Βιταμίνη Ε οξική θεωρείται ασφαλής, φαίνεται ότι δεν ισχύει το ίδιο όταν μετατρέπεται σε ατμό και εισπνέετε. Παρ’ όλα αυτά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, οι ασθενείς δεν άτμιζαν τα ίδια έλαια, γεγονός που κάνει την υπόθεση ιδιαίτερη περίπλοκη.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, πολλά από τα δείγματα που ελέγχθηκαν από τα κρατικά εργαστήρια και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), έχουν αναγνωριστεί προϊόντα ατμίσματος που περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη (ή THC, την ψυχοτρόπο ουσία της μαριχουάνας) και επιπλέον στα περισσότερα από αυτά τα δείγματα με ΤΗC, εντοπίστηκε σημαντική ποσότητα Vitamin Ε acetate.

Ερευνα. Από την άλλη, όμως, ορισμένοι ασθενείς είχαν ατμίσει μόνον έλαια νικοτίνης. Σε κάθε περίπτωση και εν αναμονή ενός αδιαμφισβήτητου πορίσματος, το CDC προτρέπει τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έως ότου διαπιστωθεί η αιτία που οι ατμιστές εκδηλώνουν τη συγκεκριμένη πάθηση.

«Ενόσω εξελίσσεται η έρευνα, οι πολίτες πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μη χρησιμοποιούν τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου», δήλωσε η Dr.  Dana Meaney-Delman, από το CDC που έχει αναλάβει επικεφαλής της διαχείρισης της συγκεκριμένης υγειονομικής κρίσης.

Και συνέστησε σε εκείνους που επιμένουν να κάνουν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων – ιδίως δε σε όσους ατμίζουν THC παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις – να μην αμελήσουν τυχόν ύποπτα συμπτώματα. «Σε περίπτωση εκδήλωσης βήχα, δύσπνοιας, θωρακικού άλγους, ναυτίας και εμέτου, να αναζητούν αμέσως ιατρική φροντίδα».

 Εν τω μεταξύ έρευνα που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine» αποκάλυψε υψηλές συγκεντρώσεις ενός καρκινογόνου πρόσθετου τροφίμων, που ονομάζεται pulegone (φυτικό έλαιο μέντας), το οποίο πρόσφατα απαγορεύθηκε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), καθώς ενοχοποιείται για καρκίνο στο συκώτι.