Στο μικροσκόπιο βάζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) μετά την καταγραφή μιας μυστηριώδους ασθένειας που χτύπησε το αναπνευστικό σύστημα τουλάχιστον 94… ατμιστών σε 14 πολιτείες της Αμερικής.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα και έπειτα από σχετικούς ελέγχους οι ειδικοί του Κέντρου απορρίπτουν το σενάριο μεταδοτικής ασθένειας. Αντίθετα και όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει, το μοναδικό στοιχείο που συνδέει τις δεκάδες αυτές περιπτώσεις είναι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ο βήχας, η δύσπνοια και η γενικότερη κόπωση είναι τα συμπτώματα που ανέπτυξαν όλοι οι ασθενείς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η επιδείνωση της υγείας τους ήταν τόσο βαριά που οι θεράποντες ιατροί έκριναν απαραίτητη την εισαγωγή τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς που νοσούν από τη συγκεκριμένη ασθένεια είναι νέοι, ακόμη και έφηβοι, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ το ηλεκτρονικό τσιγάρο κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις νεαρές ηλικίας, γεγονός που ούτως ή άλλως προβληματίζει τους επιστήμονες.

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι ο ένοχος είναι κάποια μολυσματική νόσος» ξεκαθαρίζει η εκπρόσωπος Τύπου του CDC Kathy Harben.

Κι ενώ κάποιες περιπτώσεις ασθενών έχουν ομοιότητες μεταξύ τους, οι γιατροί προς το παρόν δεν ξέρουν αν ευθύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ή συγκεκριμένα συστατικά ή μολυσματικοί παράγοντες που έχουν εισπνεύσει.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ασθενείς έχουν αναφέρει τη χρήση διαφόρων μοντέλων, αλλά και συστατικών κατά την άτμιση – από νικοτίνη και «σπιτικά» μείγματα έως ινδική κάνναβη.

Η Emily Chapman, ιατρική διευθύντρια στο Νοσοκομείο Παίδων της Μινεσότα, όπου νοσηλεύονται τέσσερις έφηβοι με τη μυστηριώδη νόσο, σημειώνει ότι «τα παιδιά εμφανίστηκαν με συμπτωματολογία που έμοιαζε με αυτήν ιογενούς λοίμωξης ή βακτηριακής πνευμονίας, όπως δύσπνοια, βήχα, πυρετό και δυσφορία. Ομως η κατάστασή τους συνέχισε να επιδεινώνεται παρά τη χορήγηση της κατάλληλης αγωγής με αντιβιοτικά και παροχή οξυγόνου. Κάποια παιδιά υπέστησαν αναπνευστική ανεπάρκεια και ετέθησαν υπό μηχανική υποστήριξη».

Υπό τα δεδομένα αυτά, οι ειδικοί στις ΗΠΑ σπεύδουν να επισημάνουν ότι το κάπνισμα – ανεξαρτήτως προϊόντων – βλάπτει σοβαρά την υγεία και να υπενθυμίσουν την ανάγκη προστασίας των νέων από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.