Τα πρώτα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας έχει θέσει σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές. Εν τω μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του για αύξηση των περιστατικών, εφιστώντας την προσοχή στη σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας για τα κουνούπια.

Οπως, μάλιστα, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση «δυστυχώς η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, λόγω της πρωτοφανούς ανεπάρκειας των αρμοδίων αρχών, τα τελευταία χρόνια να προστατέψουν τη δημόσια υγεία».

Ειδικότερα κατά την περσινή χρονιά, κατεγράφησαν 316 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου εκ των οποίων τα 50 κατέληξαν ενώ τα περισσότερα περιστατικά κατεγράφησαν στον νομό Αττικής. «Ευελπιστούμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η νέα διοίκηση της Αττικής και των υπολοίπων Περιφερειών θα θωρακίσουν τη χώρα απέναντι στους υγειονομικούς κινδύνους», συμπληρώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι «οι εγκληματικές παραλείψεις τα τελευταία χρόνια στην επιδημιολογική επιτήρηση του ιού του Δυτικού Νείλου και κυρίως στην έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, είχαν αποτέλεσμα ο ιός να έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας. Καθώς αναμένεται να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα είναι σημαντικό να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές, ενώ οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν σχολαστικά τα ατομικά μέτρα προστασίας. Πιστεύουμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιδείξει ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα στην προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας τα οποία μεταξύ άλλων συνίστανται στα εξής:

n
τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)

n
χρήση κουνουπιερών, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος

n
απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κ.λπ.

n
κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών

n
πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες

n
κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν.