Η κακή διατροφή από την παιδική ηλικία θέτει σε κίνδυνο την ανδρική γονιμότητα στην ενήλικη ζωή, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα του Πανεπιστήμιου Harvard. Ειδικότερα, και όπως διαπιστώθηκε, τα αγόρια που (υπερ)καταναλώνουν επεξεργασμένες τροφές, όπως πίτσες πλούσιες σε αλλαντικά, τσιπς, μπέργκερ και ανθρακούχα ποτά, έχουν φτωχή ποσότητα σπερματοζωαρίων.

Αμερικανοί και δανοί ερευνητές ένωσαν τις δυνάμεις τους – υπό την εποπτεία των ειδικών του Πανεπιστημίου Harvard – και έπειτα από σχετική μελέτη διαπίστωσαν ότι οι νεαροί που έχουν υιοθετήσει μια διατροφή δυτικού τύπου είχαν κατά μέσο όρο 25,6 εκατομμύρια σπερματοζωάρια λιγότερα ανά εκσπερμάτιση συγκριτικά με εκείνους που συνήθιζαν να βάζουν πιο υγιεινές τροφές στο πιάτο τους.

Πιο συγκεκριμένα, το ψάρι, το κοτόπουλο τα φρούτα και τα λαχανικά διατηρούν τον οργανισμό γενικότερα σε καλύτερη φόρμα, ενισχύοντας ειδικότερα την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος. Για τη διεξαγωγή της έρευνας μελετήθηκαν δείγματα σπέρματος από περίπου 3.000 δανούς άνδρες μέσου όρου ηλικίας 19 ετών, οι οποίοι  υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ρουτίνας στο πλαίσιο της στρατολόγησής τους.

Τέσσερις ομάδες. Οι νεαροί άνδρες κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες και όπως παρατηρήθηκε, εκείνοι που ακολουθούσαν μια πιο ισορροπημένη διατροφή με άφθονα ψάρια, άπαχο κρέας, φρούτα και λαχανικά είχαν και την πιο υγιή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων ανά ml υγρού εκσπερμάτισης.

«Η ανησυχία μας είναι ότι η κακής ποιότητας διατροφή σε νεαρή ηλικία μπορεί να επιφέρει αλλαγές που συνοδεύουν τον άνδρα για μια ζωή» εξηγεί ο Dr. Allan Pacey, καθηγητής του Πανεπιστημίου Sheffield.

Σύμφωνα δε με τον ίδιο, «ρόλο-κλειδί στην υπόθεση παίζουν τα αντιοξειδωτικά που είναι περισσότερα όταν η διατροφή είναι καλύτερη και πιο ισορροπημένη, συγκριτικά με όσους καταναλώνουν άφθονα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία αυξάνουν το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό και ακολούθως μειώνουν την ποιότητα των σπερματοζωαρίων».  

Τα καλά νέα, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr Jorge Chavarro της Ιατρικής Σχολής Harvard, είναι ότι υπό αυτή την απειλή πιθανόν οι νέοι να στραφούν σε πιο υγιεινές επιλογές. «Θα εκπλαγείτε αν δείτε πόσο ευαίσθητοι είναι οι νέοι άνδρες σε πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, επειδή είναι ένας τρόπος μέτρησης της αρρενωπότητάς τους».

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα της έρευνας αυτής, που δείχνει για πρώτη φορά ότι η κακή διατροφή από νεαρή ηλικία επηρεάζει τη γονιμότητα των ανδρών στην ενήλική ζωή, ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Βιέννη.