Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, ιδίως όταν τα χρόνια περνούν. Νέα έρευνα δίνει την εξήγηση: Τα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης των μεγαλύτερων γυναικών είναι ευάλωτα στην εισβολή βακτηριδίων. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, συγκαταλέγονται μεταξύ των συνηθέστερων τύπων βακτηριακών λοιμώξεων που πλήττουν τις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 25% όλων των λοιμώξεων.

Μάλιστα, τα ποσοστά επανεμφάνισης της λοίμωξης μπορεί να κυμαίνονται από 16%-36% στις νεότερες γυναίκες και έως 55% στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας «Southwestern» (UTSW) στο Ντάλας, ανέλυσαν τα βακτήρια σε βιοψίες ουροδόχων κυστών από 14 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υποτροπιάζουσα λοίμωξη. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, σε αυτές τις ασθενείς, διάφορα είδη βακτηριδίων μπορούν να εισέλθουν μολύνοντας έτσι την περιοχή.

ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η βακτηριακή ποικιλομορφία, η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και η ανοσολογική απόκριση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια λοιμώξεων, σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη.

«Τα ευρήματά μας αποτελούν ένα ακόμη βήμα για την κατανόηση των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες», σημειώνει  η επικεφαλής της μελέτης Kim Orth, καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας και Βιοχημείας στο UTSW.

«Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε άλλες μεθόδους εκτός από τα αντιβιοτικά για να θεραπεύσουμε αυτήν την ασθένεια, καθώς παρατηρούμε σήμερα διάφορα είδη βακτηρίων στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης αυτών των ασθενών», προσθέτει η ίδια.

Αλλοι παράγοντες που πιθανόν συμβάλλουν σε υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι μεταξύ άλλων η πρόπτωση των πυελικών οργάνων, ο διαβήτης, η έλλειψη οιστρογόνων και η απώλεια καλών βακτηριδίων στον κόλπο όπως είναι το Lactobacilli.

Σε κάθε περίπτωση οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις «μειώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και συμβάλλουν στη μικροβιακή αντοχή», καταλήγει η Dr. Orth, της οποίας η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Molecular Biology».