ΑΓΓΕΙΑ

Αρρυθμίες και στεφανιαία νόσος

Είμαι άνδρας 80 ετών και πάσχω από διαβήτη, υπέρταση και στεφανιαία νόσο. Τελευταία, παρουσιάστηκαν ταχυκαρδίες. Εβαλα μηχάνημα Χόλτερ και κατέγραψε 650 αρρυθμίες σε ένα 24ωρο. Ο γιατρός μού έδωσε το φάρμακο με την ουσία διλτιαζέμη. Τι άλλο πρέπει να κάνω; Eπίσης, σε τι χρησιμεύει η βιταμίνη Κ2; (Γιώργος)

Ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Στυλιανός Ρόκας απαντά ότι μάλλον εννοείτε ότι είχατε 650 έκτακτες συστολές. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε, εφόσον πάσχετε από στεφανιαία νόσο, είναι να διαπιστώσετε με στεφανιογραφία αν υπάρχει ισχαιμία του μυοκαρδίου. Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει, οι αρρυθμίες οφείλονται σε αυτήν και θα πρέπει να λάβετε από τον καρδιολόγο γιατρό σας την κατάλληλη αγωγή για την ισχαιμία. Αν επρόκειτο για κοιλιακές έκτακτες συστολές και ήταν πολλές, θα πρέπει να πάρετε από τον γιατρό σας ειδική φαρμακευτική αγωγή για τις κοιλιακές συστολές. Αν δεν συμβαίνει κάτι από τα δύο προαναφερθέντα και έχετε κολπικές ταχυαρρυθμίες, θα πρέπει να ακολουθήσετε, σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, ειδική θεραπεία γι’ αυτές. Παράλληλα, βεβαίως, θα πρέπει να έχετε καλά ρυθμισμένη την αρτηριακή πίεσή σας και τον σακχαρώδη διαβήτη σας. Η βιταμίνη Κ2, που προστατεύει τα οστά και τα αγγεία, δεν έχει σχέση με τις αρρυθμίες. Δεν θα πρέπει να συγχέετε τη βιταμίνη Κ με τους ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ, που είναι αντιπηκτικά φάρμακα.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ

Λίφτινγκ με μικρές τομές

Εχω μέτρια χαλάρωση στο πρόσωπο. Υπάρχει λίφτινγκ χωρίς μεγάλες τομές και με γρήγορη επιστροφή στην εργασία μου; (Α.Ν.)

O πλαστικός χειρουργός, μέλος της Διεθνούς Ενωσης Πλαστικών Χειρουργών (ISAPS), δρ Απόστολος Γαϊτάνης απαντά ότι υπάρχει τo MASC lift (Minimal Access Cranial Suspension ρυτιδοπλαστική), που είναι μια νέα τεχνική για την ανόρθωση προσώπου και λαιμού, με τις μικρότερες τομές και την πιο γρήγορη ανάρρωση. Εφαρμόζεται σε χαλάρωση μικρού και μέτριου βαθμού. Οι τομές γίνονται μόνο μπροστά από το αφτί και κρύβονται γύρω από τις φαβορίτες. Ο χειρουργός κινητοποιεί τους ιστούς για 5-6 εκατοστά μπροστά από το αφτί. Κατόπιν, τοποθετεί δυνατά χειρουργικά ράμματα σε δύο κύκλους, που ανορθώνουν τον λαιμό και το πρόσωπο στην καινούργια θέση και στηρίζονται στη βαθιά περιτονία του προσώπου. Με την τεχνική αυτή, το αποτέλεσμα είναι πολύ φυσικό και διαρκεί δέκα χρόνια. Συνδυαστικά μπορεί να γίνει έγχυση λίπους (που λαμβάνεται από την κοιλιά), γύρω από τα χείλη, στο πιγούνι και στις ρινοπαρειακές πτυχές, για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Το λίπος έχει αυξητικούς παράγοντες, που αναζωογονούν το δέρμα του προσώπου και του δίνουν λάμψη. Η επέμβαση διαρκεί τρεις ώρες, ενώ θα πρέπει να μείνετε μία νύχτα στο νοσοκομείο. Η ανάρρωση χρειάζεται δέκα ημέρες.