Σήμα για αλλαγή πλεύσης του υπουργείου Αμυνας με την αποφυγή της επιθετικής ρητορικής απέναντι στην Τουρκία έδωσε χθες ο νέος υπουργός Ευάγγελος Αποστολάκης, στέλνοντας μήνυμα για ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών αλλά ταυτόχρονα προειδοποιώντας τους γείτονες να μείνουν μακριά από εθνικισμούς.

Ηδη από τις πρώτες δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Αμυνας, φάνηκε ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα ακολουθήσει εντελώς διαφορετική γραμμή – τουλάχιστον σε επίπεδο φρασεολογίας -, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον Πάνο Καμμένο που κάθε λίγο προκαλούσε την Αγκυρα με τις εμπρηστικές τοποθετήσεις του. Ο ναύαρχος φέρεται αποφασισμένος να οδηγήσει το «καράβι» του υπουργείου Αμυνας σε πιο ήρεμα νερά. «Στέλνω μήνυμα αμοιβαιότητας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Υπάρχει ο δρόμος της σύγκρουσης, υπάρχει ο δρόμος της συνεργασίας. Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας» ήταν το στίγμα του.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, προειδοποίησε την Αγκυρα να αποφύγει τις εθνικιστικές εξάρσεις: «Υπενθυμίζω στους γείτονες ότι όποτε κυριάρχησαν οι εθνικισμοί οι λαοί δυστύχησαν, ενώ όποτε υπήρξε συνεργασία, ειρήνη, οι λαοί πρόκοψαν». Παράλληλα ανέφερε πως «η μόνη κόκκινη γραμμή μας στις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».

Οι δηλώσεις αυτές – και η νέα ρότα που χαράζει ο Αποστολάκης στο «Πεντάγωνο» – φαίνεται πως έγιναν και υπό το πρίσμα της επικείμενης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία στις αρχές Φεβρουαρίου. Είναι δε πολύ πιθανό να συμμετάσχει σ’ αυτήν και ο νέος υπουργός καθώς διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, που μεταπήδησε στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας επίσης από τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Ο Ευάγγγελος Αποστολάκης, πάντως, ήταν χθες το πρόσωπο της ημέρας και στη Βουλή αφού για την υπουργοποίησή του ξέσπασε άγρια κόντρα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό για την επιλογή του να ορίσει ως διάδοχο του Πάνου Καμμένου τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ ήταν ακόμα εν ενεργεία.

«Ποτέ καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία στρατιωτικό» ήταν το επικριτικό σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Και συνέχισε να εκτοξεύει πυρά στον Πρωθυπουργό λέγοντας πως η κυβέρνηση πήρε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποίησε. «Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν με τον Σπαντιδάκη, την 21η Απριλίου 1967». Ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις από τα κυβερνητικά έδρανα και ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον Μητσοτάκη, ανέφερε πως η σύγκριση που έκανε μεταξύ του Αποστολάκη και του Σπαντιδάκη ήταν «κολοσσιαίο λάθος». Τον κάλεσε δε να ανακαλέσει την προσβολή στο πρόσωπο του πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί θίγει το δημοκρατικό φρόνημα των ελλήνων αξιωματικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι σέβεται τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αξιωματικό, αλλά επέμεινε ότι είναι λάθος που αποδέχτηκε την υπουργοποίησή του, ενώ τόνισε ότι «καμία κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας».

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ. Ο νέος υπουργός Αμυνας είναι αποφασισμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει άμεσα ο ορισμός νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ – καθήκοντα τώρα εκτελεί προσωρινά ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος -, αλλά και όσες άλλες αλλαγές απαιτηθούν στην ηγεσία των τριών επιτελείων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ). Στόχος του είναι οι σχετικές διαδικασίες (με συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ) να γίνουν ταχύτατα, αμέσως μετά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει ομαλότητα και συνέχεια στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα, με το πρώτο πολιτικό μήνυμά του, ο Ευάγγελος Αποστολάκης σήμανε συναγερμό για την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και γενικότερα στις εξελίξεις στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. «Οι καιροί είναι ταραγμένοι, η περιοχή μας πολιτικοστρατιωτικά ασταθής» υπογράμμισε, φανερώνοντας για πρώτη φορά δημοσίως τις εκτιμήσεις του. Ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ και με μεγάλη δραστηριότητα στη στρατιωτική διπλωματία είχε εξάλλου άριστη γνώση και εικόνα για όσα συμβαίνουν. Υψιστη προτεραιότητά του δε, όπως και ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας, ανέφερε πως είναι η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας «ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».