Το φθινόπωρο του 1968, ο Ντόναλντ Τραμπ διαγνώσθηκε με οστική άκανθα της πτέρνας – μια διάγνωση που οδήγησε στην εξαίρεσή του από τη στρατιωτική θητεία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Επί 50 χρόνια οι λεπτομέρειες της εξαίρεσης αλλά και το ποιοι έκαναν τη διάγνωση παρέμεναν μυστήριο. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί ποιος υπέγραψε την ιατρική βεβαίωση.

Τώρα προέκυψε μια πιθανή εξήγηση σχετικά με τα όσα έγιναν πριν από μισό αιώνα. Αφορά έναν γιατρό στο Κουίνς που νοίκιαζε το γραφείο του από τον πατέρα του σημερινού προέδρου και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η διάγνωση να έγινε ως χάρη στον Φρεντ Τραμπ.

Ο ποδίατρος Λάρι Μπράουνσταϊν πέθανε το 2007. Ωστόσο, οι κόρες του αναφέρουν ότι ο πατέρας τους έλεγε συχνά πως βοήθησε τον νεαρό Τραμπ στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ ως χάρη στον πατέρα του. «Ξέρω ότι ήταν χάρη» δήλωσε η μία κόρη, η δρ Ελίσα Μπράουνσταϊν, 56 ετών, η οποία, μαζί με την 53χρονη αδελφή της, Σάρον Κέσελ, εκμυστηρεύθηκε την οικογενειακή αυτή ιστορία για πρώτη φορά στους «New York Times». Η Ελίσα Μπράουνσταϊν διευκρίνισε ότι εκείνο που άφηνε να εννοηθεί ο πατέρας της ήταν πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έπασχε από κάποια ασθένεια στα πόδια για την οποία θα έπρεπε να λάβει εξαίρεση από τη στράτευση. «Ομως τον εξέτασε; Δεν το γνωρίζω» προσθέτει.

Επί δεκαετίες, ο Μπράουνσταϊν δεχόταν τους ασθενείς του σε γραφείο στο Κουίνς, σε ένα από τα δεκάδες κτίρια που ανήκαν στην οικογένεια Τραμπ στη δεκαετία του 1960. Το κτίριο πουλήθηκε το 2004, όπως δείχνουν τα αρχεία. «Εκείνο που κέρδισε ο πατέρας μου ήταν πρόσβαση στον Φρεντ Τραμπ» προσθέτει η Ελίσα. «Οταν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στο κτίριο, ο μπαμπάς μου τηλεφωνούσε και ο Τραμπ το φρόντιζε αμέσως. Αυτή ήταν η μικρή χάρη που κέρδισε». Δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή την εκδοχή των γεγονότων από τις κόρες του γιατρού Μπράουνσταϊν, οι οποίες αναφέρουν επίσης ότι υπήρξε κάποια εμπλοκή από έναν άλλο ποδίατρο, τον Μάνι Γουαϊνστίν, που πέθανε το 1995 και μέχρι τότε ζούσε σε δύο διαμερίσματα στο Μπρούκλιν που ανήκαν στον Φρεντ Τραμπ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μετακόμισε στο πρώτο διαμέρισμα το 1968, δηλαδή τη χρονιά που ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε την απαλλαγή του. Ενας τρίτος γιατρός, ο Αλεξ Χοστάιν, που συνεργαζόταν τη δεκαετία του 1990 με τον Μπράουνσταϊν, ανέφερε πως σε δείπνο με τις συζύγους τους είχε αναφερθεί ότι η οικογένεια Τραμπ του είχε φερθεί καλά και ότι δεν του έκαναν αυξήσεις στο ενοίκιο.

Οι κόρες του Μπράουνσταϊν ανέφεραν ότι ο πατέρας τους δεν άφησε το ιατρικό του αρχείο στην οικογένεια, ενώ τα κρατικά ιατρικά αρχεία που έχουν να κάνουν με τη στρατολόγηση στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ δεν υπάρχουν πλέον. Στη δεκαετία του 1960 υπήρχαν πολλοί τρόποι για να αποφύγει κάποιος τη στρατιωτική θητεία, ιδιαίτερα εάν ήταν γιος πλούσιας ή ισχυρής οικογένειας.

Σε συνέντευξή του το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει πως ένας γιατρός του είχε χορηγήσει μια «πολύ δυνατή επιστολή» για την οστική άκανθο στην πτέρνα, την οποία τότε είχε δώσει στη στρατολογία. Πρόσθεσε όμως ότι δεν θυμόταν το όνομα του γιατρού, καθώς είχαν περάσει πολλά χρόνια. Υπονόησε πάντως ότι διέθετε σχετικά έγγραφα, τα οποία δεν δημοσιοποίησε ποτέ.

Τέσσερις αναβολές

Ο Τραμπ κρίθηκε ικανός για θητεία το 1966 αλλά πήρε τέσσερις αναβολές για λόγους σπουδών. Οταν τον ξανακάλεσαν το 1968 δεν μπορούσε να πάρει άλλη αναβολή και το μόνο που τον κράτησε μακριά από το Βιετνάμ ήταν η ιατρική διάγνωση ότι δεν είναι ικανός λόγω άκανθας στην πτέρνα.