ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο εθισμός στη ζάχαρη

Είναι αλήθεια ότι η ζάχαρη προκαλεί εθισμό; Ποια γλυκά θεωρούνται «διαίτης» και μπορώ να τα τρώω χωρίς τύψεις; (Μ.Τ.)

Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι πράγματι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει εθισμό, είτε ψυχολογικό είτε βιολογικό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρξουν και οι δύο. Η συστηματική κατανάλωση ζάχαρης, είτε «κρυφής» στα διάφορα τρόφιμα (καφέδες, σάλτσες για σαλάτες, δημητριακά πρωινού, ψωμί κ.ά.) είτε με τη μορφή γλυκών εδεσμάτων, μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο μεταξύ ψυχολογικής και βιολογικής επιθυμίας για επιπλέον κατανάλωση ζάχαρης και άρα την πρόκληση εθισμού. Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, η ενεργειακή πρόσληψη σε παιδιά και ενηλίκους, που προέρχεται από ελεύθερα σάκχαρα, όπως η ζάχαρη, δεν πρέπει να είναι περισσότερη από 5% των ημερήσιων θερμίδων, που αντιστοιχεί σε περίπου 30 γρ. πρόσληψης γλυκού την ημέρα (λ.χ. το 1/3 μιας πλάκας σοκολάτας ή 3-4 μπισκότα). Η υψηλή θερμιδική αξία των γλυκών έγκειται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Γι’ αυτό το πρόβλημα των γλυκών είναι διπλό. Τα γλυκά «διαίτης» στις περισσότερες περιπτώσεις περιέχουν υποκατάστατα της ζάχαρης, που είτε είναι το ίδιο θερμιδογόνα με εκείνη (και στην πραγματικότητα παραπλανούν) είτε δεν παρέχουν ουσιαστικά θερμίδες. Και στη δεύτερη περίπτωση, όμως, παραμένει το πρόβλημα της υψηλής περιεκτικότητας των γλυκών σε κορεσμένα λιπαρά. Το δεδομένο αυτό συντελεί καθοριστικά και στη μεγάλη θερμιδική απόδοσή τους, καθώς το λίπος αποδίδει περισσότερο από διπλάσιες θερμίδες σε σχέση με τα σάκχαρα. Βέβαια, υπάρχουν και οι σειρές γλυκών – επιδορπίων χωρίς ζάχαρη και με χαμηλά λιπαρά, τα οποία αποτελούν εύγευστη και ταυτόχρονα «διαιτητική» λύση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κατανάλωση γλυκών που θεωρούνται «διαίτης» δεν μπορεί να γίνεται αλόγιστα και χωρίς τύψεις. Μπορείτε να τα εντάξετε μόνο με μέτρο στο διατροφικό πρόγραμμά σας.

ΑΣΚΗΣΗ

Ο διάδρομος τρεξίματος

Είμαι 45 ετών και έχω περάσει ρήξη μηνίσκου στο ένα γόνατο προ ετών, την οποία είχα αντιμετωπίσει επιτυχώς χωρίς χειρουργείο. Μπορώ να πάρω ηλεκτρικό διάδρομο τρεξίματος στο σπίτι για αεροβική γυμναστική ή κινδυνεύω να κουράσω το γόνατό μου; (Α.Υ., Αθήνα)

Ο επίκουρος καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος απαντά ότι, αφού δεν έχετε πλέον ενοχλήσεις από τη ρήξη του έσω μηνίσκου, μπορείτε να γυμνάζεστε σε διάδρομο. Ο διάδρομος δεν είναι αυτός που θα προκαλέσει νέα ρήξη μηνίσκου. Η υποτροπή της ρήξης μπορεί να γίνει με αναπηδήσεις, στροφικές κινήσεις, βαθιά καθίσματα και απότομες εγέρσεις. Αντίθετα, ο διάδρομος θεωρείται ήπια μορφή αεροβικής άσκησης, με ελεγχόμενη ένταση και με σταθερό βηματισμό, χωρίς ιδιαίτερους κραδασμούς.