Στη μυτούλα των μωρών κρύβεται το μυστικό για την ταχύτερη ανάρρωσή τους σε περίπτωση κρυολογήματος. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, βάζοντας στο μικροσκόπιο τους γενετικούς και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, επιχειρώντας να αναλύσει την περίπλοκη αλληλεπίδρασή τους στην υγεία των παιδικών πνευμόνων.

Ειδικότερα, το κοινό κρυολόγημα προκαλείται μεν από ιούς, όμως οι επιστήμονες εστιάζουν στον ρόλο που παίζουν τα φυσικά βακτήρια στην αναπνευστική οδό.

«Η αναπνευστική οδός είναι ο τόπος μιας ευρείας ποικιλίας βακτηρίων και αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι οι τύποι και οι αριθμοί αυτών των βακτηριδίων – αυτό που αποκαλούμε μικροβίωμα – μπορούν να επηρεάσουν την αναπνευστική μας υγεία» δήλωσε ο δρ Roland P. Neumann από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων στη Βασιλεία.

Για τον σκοπό αυτόν οι ερευνητές έλαβαν επίχρισμα από 167 μωρά όταν εκείνα έδειξαν τα πρώτα σημάδια συναχιού και, εν συνεχεία, τρεις εβδομάδες μετά το κρυολόγημα. Συγκεκριμένα, εξέτασαν τα επιχρίσματα για την παρουσία αναπνευστικών ιών, όπως για παράδειγμα αυτόν του κοινού κρυολογήματος, αλλά και τον τύπο διαφόρων βακτηρίων που υπάρχουν εντός της ρινικής κοιλότητας.

Επιπλέον, εισήχθησαν υπό εξέταση και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αναπνευστική υγεία, όπως είναι για παράδειγμα η εποχή του έτους, η ηλικία του βρέφους κατά την εκδήλωση του πρώτου κρυολογήματός του, η ύπαρξη ή μη αδελφών, η εγγραφή του ή μη σε βρεφονηπιακό σταθμό και η πιθανή έκθεσή του στο τσιγάρο.

Οπως προκύπτει από τη δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση «ERJ Open Research», όταν στη μυτούλα των μωρών αποικεί μια ευρεία ποικιλία διαφορετικών βακτηρίων, η ανάρρωση είναι γρηγορότερη.

Αντιστρόφως ανάλογα, όσα έχουν «φτωχότερη» ποικιλία και περισσότερα βακτήρια από την οικογένεια Moraxellaceae ή Streptococcaceae, αναρρώνουν πιο αργά.

Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν δύο πιθανές εξηγήσεις αναφορικά με τη σχέση μεταξύ των βακτηρίων που ζουν στη μύτη και της αναπνευστικής λοίμωξης. Ετσι, το πρώτο «σενάριο» είναι ότι η παρουσία ορισμένων βακτηρίων προκαλεί φλεγμονή και επιδεινώνει τα συμπτώματα. Το δεύτερο «σενάριο» είναι ότι ένα πιο ποικίλο σύνολο βακτηρίων έχει κάποια προστατευτική επίδραση έναντι της αναπνευστικής λοίμωξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές της ίδιας μελέτης επιχειρούν να αποδείξουν τον «μηχανισμό» που συνδέει τα συχνά κρυολογήματα στη βρεφική ηλικία με τον αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα αργότερα.