Στο μικροσκόπιο μεγάλης έρευνας των διωκτικών Αρχών βρίσκεται για μία ακόμη φορά η Deutsche Bank. Τα στοιχεία από τα Panama Papers και Offshore Leaks φέρουν το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας ως εμπλεκόμενο σε ξέπλυμα χρήματος.

Με 170 υπαλλήλους, η Εισαγγελία της Φρανκφούρτης, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος και η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος έκαναν χθες έφοδο σε έξι καταστήματα της Deutsche Bank σε Φρανκφούρτη, Eσμπορν και Γκρος – Ούμσταντ. Στο στόχαστρο της έρευνας είναι η δράση δύο υπαλλήλων της τράπεζας ηλικίας 46 και 50 ετών, καθώς και άλλοι υπεύθυνοι που δεν κατονομάζονται. Η έρευνα γίνεται για το διάστημα από το 2013 μέχρι σήμερα.

Τα στοιχεία από τα Panama Papers είναι στη διάθεση των διωκτικών Αρχών από το καλοκαίρι του 2017. Από τον έλεγχο των στοιχείων αυτών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος εντόπισε τις διαδρομές του μαύρου χρήματος πελατών της Deutsche Bank, η οποία τους βοηθούσε στη σύσταση offshore εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους. Με τον τρόπο αυτό μεταφερόταν σε λογαριασμούς της Deutsche Bank μαύρο χρήμα από ποινικές υποθέσεις. Mόνο το 2016, εταιρεία που ανήκει στον όμιλο της Deutsche Bank και έχει έδρα τις Παρθένες Νήσους, διευκόλυνε 900 πελάτες της που διακίνησαν συνολικά ποσό 311 εκατ. ευρώ.

«Αυτονόητα θα συνεργαστούμε στενά με την Εισαγγελία της Φρανκφούρτης, διότι ενδιαφερόμαστε για την πλήρη διαλεύκανση όλων των υπονοιών», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Σέβινγκ, που ανέλαβε την τράπεζα τον περασμένο Απρίλιο, πήρε δραστικά μέτρα εξυγίανσης και πριν από έναν μήνα ανήγγειλε τις πρώτες επιτυχίες με την πρόγνωση ότι η τράπεζα επιστρέφει στην κερδοφορία έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, η χθεσινή έφοδος των διωκτικών Αρχών είναι ένα ακόμη πισωγύρισμα. Η νέα υπόθεση αθροίζεται στην αλυσίδα διώξεων που αντιμετωπίζει η Deutsche Bank.

Το 2015 είχε βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο έρευνας για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής Cum-Ex. Mόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Αρχή Bafin όρισε ελεγκτή στα κεντρικά της Deutsche Bank, επειδή οι μηχανισμοί ελέγχου θεωρήθηκαν πλημμελείς. Εμπλεκόμενη είναι η Deutsche Bank και στο σκάνδαλο για ξέπλυμα χρήματος με την τράπεζα της Δανίας, Danske Bank, μέσω της οποίας υπολογίζεται ότι ξεπλύθηκαν 150 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εποπτεύει την Deutsche Bank, δεν θέλησε να σχολιάσει την έρευνα στην τράπεζα. «Είναι τεράστια η απώλεια εμπιστοσύνης και μπορεί να κοστίσει ακριβά στην τράπεζα» εκτίμησε αναλυτής στο πρακτορείο Reuters. Η μετοχή της Deutsche Bank έχασε μέσα σε ελάχιστα λεπτά σχεδόν 5% της αξίας της. Αργά το απόγευμα ωστόσο ανέκαμψε και κάλυψε ένα μέρος του χαμένου εδάφους.