Πέρυσι οι παιδιατρικές αναφορές για πιθανές παρενέργειες φαρμακευτικών σκευασμάτων αποτέλεσαν μόλις το 14%. Υπό τα δεδομένα αυτά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απευθύνει έκκληση στους παιδίατρους με στόχο «να κάνουμε τα φάρμακα πιο ασφαλή».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΦ ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία για την αναφορά τυχόν παρενεργειών από τα φάρμακα, κυρίως σε βρέφη και παιδιά, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Η ενημερωτική εκστρατεία υλοποιείται έως και τις 23 Νοεμβρίου και αποτελεί μέρος μιας εβδομάδας ενημέρωσης που εμπλέκει 32 αρμόδιες Αρχές φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, αλλά κάποιες παρενέργειες μπορεί να συμβούν. Ωστόσο, όπως παραδέχεται ο Οργανισμός, «όλα τα συστήματα αναφοράς πάσχουν από υποαναφορά», γεγονός που καθιστά σημαντική την εκστρατεία.

Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να ποικίλλουν από πονοκέφαλο ή πόνο στομάχου, συμπτώματα γρίπης ή απλά αδιαθεσία. Η αναφορά τους από τους θεράποντες γιατρούς βοηθά τις Αρχές να παρακολουθούν την ασφαλή χρήση των φαρμάκων και να λαμβάνουν τα μέτρα, εφόσον χρειάζεται, με στόχο την πρόληψη μελλοντικών βλαβών.

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων εξέδωσε νέες οδηγίες επαγρύπνησης για τα φάρμακα που χορηγούνται στα παιδιά. Οπως μάλιστα επισημαίνει ο ευρωπαϊκός φορέας, οι παιδιατρικές κλινικές δοκιμές συχνά περιορίζονται σε μέγεθος και διάρκεια και οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα παιδιά μπορεί να διαφέρουν ουσιαστικά – στη συχνότητα, τη σοβαρότητα και την εμφάνιση – συγκριτικά με τους ενηλίκους.

Ετσι, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν στους παιδίατρους τη συστηματική παρακολούθηση των παιδιατρικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων που έχουν ένδειξη για ενηλίκους αλλά χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση και σε μικρούς ασθενείς.

Συνεπώς στις σχετικές αναφορές οι παιδίατροι οφείλουν να καταγράφουν λεπτομερή στοιχεία για κάθε περιστατικό, να αναφέρουν την ηλικία, το ύψος και το βάρος του παιδιού και να περιγράφουν αναλυτικά το πώς και για ποια πάθηση χορηγήθηκε το φάρμακο.