Μήπως έχετε αλλεργία στα φιστίκια; Ισως η σταδιακά αυξημένη χορήγηση του ξηρού καρπού – σε μορφή πούδρας – να είναι ο τρόπος για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της έγκριτης ιατρικής επιθεώρησης «New England Journal of Medicine», στη μελέτη έλαβαν μέρος 551 συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ηλικίας 4-55 ετών, εκ των οποίων εντούτοις οι περισσότεροι ανήκαν στην ηλικιακή κατηγορία 4-17 ετών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες χορήγησαν στο ένα τέταρτο των συμμετεχόντων εικονικό φάρμακο και στους υπόλοιπους σκόνη πρωτεΐνης φιστικιού. Τις πρώτες ημέρες η δόση δεν ξεπερνούσε το μισό χιλιοστόγραμμο, όμως σταδιακά η δόση έφτασε τα 300 χιλιοστόγραμμα (ποσότητα που αντιστοιχεί με ένα φιστίκι την ημέρα).

Επειτα από εννέα έως δώδεκα μήνες θεραπείας, τα δύο τρίτα των ατόμων που το έλαβαν μπορούσαν να ανεχθούν το ισοδύναμο δύο φιστικιών ημερησίως. Οι μισοί ασθενείς ήταν σε θέση να ανεχθούν το ισοδύναμο των τεσσάρων φιστικιών ημερησίως.

Υπό τα νέα αυτά δεδομένα, η επιστημονική ομάδα από το Νοσοκομείο Παίδων «Evelina London» και από το King’s College του Λονδίνου λέει ότι η ανοσοθεραπεία – που χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία των αλλεργιών στη γύρη και στις μέλισσες – θα μπορούσε να προστατεύσει τους ανθρώπους από απειλητικές για τη ζωή τους αντιδράσεις.

«Η αλλεργία στα φιστίκια είναι ένα πρόβλημα που δυσχεραίνει την καθημερινότητα των παιδιών και των οικογενειών τους καθώς πρέπει να ακολουθήσουν μια διατροφή που να αποκλείει αυστηρά τον συγκεκριμένο ξηρό καρπό. Οι οικογένειες ζουν με τον φόβο της ακούσιας έκθεσης, καθώς οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν στον θάνατο» σημειώνει ο καθηγητής Αλλεργιολογίας Παίδων και επικεφαλής ερευνητής Dr George du Toit.

Και συνεχίζει: «Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε τίποτα που να προσφέρει ανακούφιση σε όσους υπέφεραν από τη συγκεκριμένη αλλεργία, εκτός από την εκπαίδευση γύρω από την αποφυγή των φιστικιών και την αναγνώριση και αυτοθεραπεία των αλλεργικών αντιδράσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλεργία στα φιστίκια έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες και επηρεάζει περίπου ένα παιδί στα πενήντα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη αλλεργία είναι η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτων από τροφικές αλλεργίες.