ΔΕΡΜΑ

Ακμή και γαλακτοκομικά

Ισχύει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα «πυροδοτούν» την ακμή; (Π.Α.)

Ο καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Ρηγόπουλος απαντά ότι το θέμα επιδέχεται πολλή συζήτηση, καθώς υπάρχουν στη βιβλιογραφία αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για κατανάλωση πάνω από δύο-τρία ποτήρια γάλα την ημέρα. Το ημιάπαχο (λάιτ) γάλα φαίνεται να είναι πιο επιβαρυντικό για την ακμή σύμφωνα με κάποιες μελέτες, ενώ σε άλλες φαίνεται να είναι το πλήρες. Τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα.

ΑΓΓΕΙΑ

Τα νέα όρια της πίεσης

Ακουσα ότι οι γιατροί συμβουλεύουν σήμερα η «μεγάλη» πίεση να είναι πιο χαμηλά σε σχέση με παλαιότερα. Πόσο πρέπει να είναι; (Κ.Ν., Κρήτη)

Ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τσιούφης απαντά ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, στις ηλικίες έως 65 ετών πρέπει πλέον να στοχεύουμε για τη συστολική («μεγάλη») πίεση στο 130-120, ενώ σε ηλικίες μεγαλύτερες των 65 ετών να στοχεύουμε στο 140-130.

ΟΣΤΑ

Οι ήχοι στις αρθρώσεις

Τα «κρακ» στις αρθρώσεις είναι «αθώα» ή δείχνουν κάποιο πρόβλημα; Είμαι γυναίκα μέσης ηλικίας και ακούω τελευταία αυτόν τον ήχο στο ένα γόνατο σε κάποιες κινήσεις. (Δ.Χ., Αθήνα)

Ο επίκουρος καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος απαντά ότι υπάρχουν «αθώοι» κριγμοί κυρίως στις μικρές αρθρώσεις, όπως αυτές των δακτύλων των χεριών μας. Για να διαπιστωθεί βέβαια ότι ένας κριγμός είναι «αθώος» ή παθολογικός, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εξέταση από ορθοπεδικό γιατρό για να εντοπιστεί η αιτία που τον προκαλεί. Ενας κριγμός στο γόνατο μπορεί να είναι περιστασιακός ή σταθερά επαναλαμβανόμενος, επώδυνος ή ανώδυνος, να συνοδεύεται από αναπήδηση της επιγονατίδας ή μπλοκ του γόνατος ή δημιουργία υδράρθρου (όταν το γόνατο «μαζεύει» υγρό). Ο ορθοπεδικός θα τον συσχετίσει κυρίως με βλάβες των χόνδρων και σπανιότερα των μηνίσκων, με υμενικές πτυχές ή και με αρθρίτιδα.