Κύριε Διευθυντά,

Ο κ. Τατσόπουλος σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα σας ισχυρίζεται ότι ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ = ΝΑΖΙΣΜΟΣ = ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΒΙΑ.

Αλλά ο ελληνικός εθνικισμός ήταν πάντα πολιτισμικός εθνικισμός! Και σαν τη θεά Αθηνά που κρατά δόρυ στο αρχαίο ανάγλυφο «Η σκεπτομένη Αθηνά», είναι πάντα έτοιμος ο Ελλην με το όπλο του να υπερασπιστεί τον πολιτισμό του, δηλαδή έναν τρόπο σκέψης και έναν τρόπο ζωής, όταν χρειαστεί!

Γιατί ζούμε σε έναν κόσμο άγριο πάντα, που αρκετές φορές γίνεται γίνεται φονικός! Εκτός εάν πιστεύουμε τη μεταμοντέρνα αρχή ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι ισοδύναμος με τον… αφγανικό και κάθε άνθρωπος μπορεί να επιλέξει πού θα ζήσει! Και είναι κρίμα που ένας Κεμάλ Ατατούρκ διεκήρυξε στους συμπατριώτες του ότι δυτικός πολιτισμός και πολιτισμός είναι έννοιες ταυτόσημες, ενώ σήμερα βρέθηκε μόνο ένας Μπερλουσκόνι να σιχτιρίσει όσους ισχυρίζονται την ισοδυναμία των πολιτισμών, όταν στην Ελλάδα τόσοι «προοδευτικοί» μάλιστα διανοούμενοι κάνουν τις… κότες του Σόρος!

Πάντως, αν ο κ. Τατσόπουλος επιμένει στην άποψή του, ας βροντοφωνάξει μαζί με τον σπουδαίο… πρώτο πρόεδρο της Νεολαίας της ΝΔ, ώστε να ακουστούν στα πέρατα του κόσμου ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν «σφαγέας των λαών»!

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Δημήτρης Αλεξόπουλος

Θεολογικά ερωτήματα

Κύριε Διευθυντά,

Ο πυροσβέστης Ανδρέας Δημητρίου, που έχασε τη σύζυγό του και τον έξι μηνών γιο τους στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, δήλωσε σχετικώς: «Νιώθω πολλά συναισθήματα. Θυμό, δεν έχω νιώσει ακόμα. Δεν ξέρω με ποιον να θυμώσω. Με τον Θεό; Με τους ανθρώπους; Με τον εαυτό μου;».

Συμμερίζομαι τα συναισθήματά του και, επειδή αυτά τα εύλογα θεολογικά ερωτήματα με βασανίζουν από μικρό παιδί, επιτρέψτε μου να ρωτήσω τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τον κ. Χρήστο Γιανναρά, τον κ. Στέλιο Ράμφο και όποιον άλλον στοχαστή – φιλόσοφο δείξει ενδιαφέρον, να μας φωτίσουν με τη δική τους, θεολογική ή άλλη, ερμηνεία αυτών των φυσικών φαινομένων, με τα συνακόλουθα φονικά και άλλα καταστροφικά γεγονότα.

Με τιμή Γρηγόρης Γ. Βαρελάς

Οικονομολόγος

Γίναμε ουρά των Σκοπίων!

Κύριε Διευθυντά,

Το πόσο κακή για την Ελλάδα είναι η συμφωνία των Πρεσπών άρχισε ήδη να φαίνεται καθαρά. Εκεί που είχαμε το πάνω χέρι, και με την κατοχύρωση του δικαιώματος του veto ελέγχαμε τις εξελίξεις, καταντήσαμε να εξαρτώμεθα από τις ενέργειες των Σκοπιανών, οι οποίοι, με τη δική μας υπογραφή μάλιστα, καθορίζουν πλέον όχι μόνο τη διεθνή πορεία του θέματος αυτού, αλλά σε μεγάλο βαθμό και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας! Δηλαδή από οδηγοί γίναμε ακόλουθοι.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι και ο σκοπιανός λαός, όπως φάνηκε από το δημοψήφισμα, δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένος από τη συμφωνία.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αφού η συμφωνία είναι κακή για τα Σκόπια, άρα είναι καλή για μας. Απλούστατα η συμφωνία είναι τόσο κακή που δεν εξυπηρετεί κανέναν από τους δύο λαούς, εκτός ίσως από τις ξένες δυνάμεις που την υποστηρίζουν. Το απαράδεκτο είναι ότι ενώ ο λαός των Σκοπίων ρωτήθηκε γι’ αυτήν, ο δικός μας αγνοήθηκε, και άρα οι Σκοπιανοί έχουν καλύτερη δημοκρατία από εμάς.

Μετά την εξέλιξη αυτή αυτονόητο είναι ότι η συμφωνία πρέπει να καταργηθεί και να αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση. (…).

Δεν νομίζω ότι οι Σκοπιανοί, που είναι μείγμα Σλάβων και Αλβανών, θέλουν να αποκαλούνται Μακεδόνες, ούτε θέλουν η γλώσσα τους να λέγεται μακεδονική, ούτε να καπηλευθούν τη δική μας ιστορία, και ούτε βέβαια το κράτος τους να ονομάζεται σκέτο Μακεδονία. Κανένας λαός δεν θέλει να αποποιηθεί την ιστορία του, τις παραδόσεις του και τη γλώσσα του και να χρησιμοποιεί τα αντίστοιχα άλλου λαού. Αυτό του το επέβαλαν άλλοι και οι δουλοπρεπείς πολιτικοί των δύο χωρών, που προτίμησαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ξένων και των ισχυρών, παρά τα συμφέροντα των λαών τους.

Εάν έλθουν στην εξουσία οι κατάλληλοι πολιτικοί και προσηλωθούν στον στόχο αυτό, σίγουρα θα βρουν μια λύση. Μέχρι τότε καλύτερα είναι να παραμείνει η κατάσταση όπως είναι.

Ιωάννης Γ. Κουλούρης

Δρ μηχ/γος ηλ/γος ΕΜΠ