Δεν είναι πως δεν υπάρχουν κοινά σημεία. Οι προτάσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ειδικά στα άρθρα για αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από την προσφυγή στις κάλπες και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, συμπίπτουν με αυτές της κυβέρνησης. Δύσκολα, όμως, η πρόταση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτρέψει ευρείες συναινέσεις. Η καθιέρωση αναλογικού συστήματος μέσω Συντάγματος, η προσφυγή στον λαό για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας (έστω και μετά το εξάμηνο με τις συνεχείς ψηφοφορίες), αλλά και η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με συλλογή υπογραφών πυροδοτούν τη συζήτηση, καθώς βρίσκουν αντίθετη σύσσωμη την αντιπολίτευση.
ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τις δικές του κόκκινες γραμμές στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Η δική του πρόταση, πέραν του άρθρου 16 για τον χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, περιλαμβάνει αλλαγή του άρθρου 103 για τις αρμοδιότητες των δήμων, του 106 που δίνει κίνητρα για οικονομική ανάπτυξη και του 110 με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας αναθεώρησης. Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 101 για να κατοχυρωθούν θεσμικά η αξιολόγηση και η αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα. Μετά τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την επίθεσή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την Πειραιώς τόνιζαν πως ως βουλευτής ο Μητσοτάκης το 2006 «εισηγήθηκε να ενταχθεί στην αναθεώρηση η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε». Παράλληλα, θύμιζαν πως το 2016 αρνήθηκε να απαντήσει στην πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για μια γενναία και συναινετική αναθεώρηση» και τώρα «επιδιώκει να ευτελίσει ακόμη και την αναθεώρηση του Συντάγματος, μήπως και αποκρύψει για λίγες ημέρες την αποσύνθεση της κυβέρνησής του και τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες των υπουργών του ότι χρηματίζονται».
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Η συνταγματική αναθεώρηση, σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, «δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια και λαϊκισμό». Και παρότι στην Κεντροαριστερά πιστεύουν πως αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, θα προσέλθουν στη συζήτηση με την πρόταση που έχουν καταθέσει από την περασμένη άνοιξη. Αυτή κάνει λόγο για λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και του άρθρου 62 για την ασυλία των βουλευτών. Εχει ως βάση τη δημιουργία ενός σταθερού εκλογικού κύκλου, ο οποίος αποσυνδέει την εκλογή του προέδρου από τις εκλογές, προκρίνοντας παράταση της θητείας του για ένα έτος σε περίπτωση αποτυχημένων ψηφοφοριών. Με το πέρας του χρόνου, το Κίνημα Αλλαγής θα προτείνει την ψηφοφορία με πλειοψηφία 160 βουλευτών. Η πρόταση περιέχει επίσης αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, τροποποίηση του τρόπου στελέχωσης των ανεξάρτητων Αρχών και θεσμική θωράκιση της διάκρισης των εξουσιών, με αλλαγή του τρόπου ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, προτείνεται και η απλοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας.
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Η πρόταση του Ποταμιού μοιάζει εμφανώς με αυτήν του Κινήματος Αλλαγής – πράγμα λογικό, καθώς είχε διαμορφωθεί από κοινού την εποχή της συγκατοίκησης. Στη Σεβαστουπόλεως κάνουν λόγο για επτά σημεία που θα βοηθήσουν τη χώρα να αποκτήσει ένα Σύνταγμα «χωρίς ιδεοληψίες και λαϊκισμούς». Ανάμεσα σ’ αυτά, επιπλέον της κεντροαριστερής πρότασης, συγκαταλέγονται οι διακριτοί ρόλοι Κράτους – Εκκλησίας και η δέσμευση για δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
ΚΚΕ. Στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση θα προσέλθει και το ΚΚΕ, με τις δικές του διακριτές προτάσεις, με ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας και εμβάθυνση της δημοκρατίας. Απαντώντας στην ομιλία Τσίπρα, στον Περισσό κάνουν λόγο για μία ακόμα «προσφορά» της κυβέρνησης και για τον «ρόλο που έχει αναλάβει στην αναπαλαίωση του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, μέσα και από τη συνταγματική αναθεώρηση».
Η Ενωση Κεντρώων θα συμμετάσχει στη συζήτηση δίνοντας έμφαση στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και διατηρώντας ενστάσεις για τη θρησκευτική ουδετερότητα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.