Η στελέχωση και συνεπώς η αναλογία ασθενών – νοσηλευτών αποτελεί διεθνώς έναν σημαντικό και αναμφισβήτητο δείκτη αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών στις μονάδες υγείας. Λαμβάνοντας υπόψη το αυστηρό αυτό κριτήριο, η βαθμολογία της Μονάδας Εμφραγμάτων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας – στον Ευαγγελισμό – θα ήταν φτωχή.

Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά μια άνιση μάχη εξαιτίας των αντίξοων εργασιακών συνθηκών με γνώμονα πάντα τη φροντίδα των ασθενών. Σε αυτή τη μονάδα, δυναμικότητας 14 κλινών, η πληρότητα αγγίζει σχεδόν σε καθημερινή βάση το 100% – ιδίως τις ημέρες γενικής εφημερίας η κατάσταση γίνεται ασφυκτική. Εκεί νοσηλεύονται ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και επιβεβαιωμένο έμφραγμα, οι οποίοι χρειάζονται 24ωρη στενή παρακολούθηση, καθώς μπορεί να προκύψει μεταξύ άλλων έκτακτη ανάγκη για άμεση διασωλήνωση ή τοποθέτηση προσωρινού βηματοδότη.

ΜΟΛΙΣ 19. Με τα δεδομένα αυτά, και σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, για κάθε κλίνη στη Μονάδα Εμφραγμάτων πρέπει να αντιστοιχούν τρεις νοσηλευτές όλων των βαθμίδων, στοχεύοντας στην ασφαλή περίθαλψη των ασθενών σε όλες τις βάρδιες. Σήμερα στην ίδια μονάδα υπηρετούν μόλις 19, εκ των οποίων οι επτά θα αποχωρήσουν έως το τέλος του έτους.

Αιτία; Μεταξύ άλλων συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις λόγω των συνθηκών εργασίας (το προσωπικό έχει χάσει πλέον τον λογαριασμό σχετικά με τα χρωστούμενα ρεπό και τις άδειες), ενώ παράλληλα ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει η πρόβλεψη για τον διορισμό ενός μόνιμου νοσηλευτή, ενώ αναμένεται να καλυφθεί και μία δεύτερη θέση με επικουρικό προσωπικό, δίνοντας έτσι προσωρινή, διετή ανάσα στους ούτως ή άλλως κουρασμένους νοσηλευτές. Σημειωτέον, για το ερχόμενο έτος δεν προβλέπεται νέα προκήρυξη για μόνιμες θέσεις νοσηλευτών – όπως παραδέχθηκε άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά την πρόσφατη συνάντηση με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών ιατρών.

Συνεπώς, το 2019 αναμένεται να ισχύσει στη μεταμνημονιακή εποχή ο… μνημονιακός κανόνας του ΕΣΥ που συνοψίζεται στο «κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα». Απόδειξη; Στη Μονάδα Εμφραγμάτων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός θα υπηρετούν συνολικά 13 νοσηλευτές – από τους 42 σύμφωνα πάντα με τα διεθνή κριτήρια.

ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι έως και τον Δεκέμβριο – πριν δηλαδή από την επιπλέον αποψίλωση του προσωπικού – θα υπηρετούν στην πρωινή βάρδια τέσσερις – πέντε νοσηλευτές (αντί των εννέα που θα έπρεπε), ενώ το απόγευμα και το βράδυ η Μονάδα θα λειτουργεί οριακά με τρεις νοσηλευτές.

«Απαιτούμε, επί της ουσίας ουρλιάζουμε πλέον, για πρόσληψη προσωπικού εδώ και τώρα. Το έχουμε ανακοινώσει στη διοίκηση, στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παντού και θεραπεία δεν βλέπουμε» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ηλίας Σιώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο νοσοκομείο υπηρετούν 55 επικουρικοί γιατροί, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στη συντριπτική τους πλειονότητα στα τέλη του έτους. Η αιμορραγία θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο, καθώς λήγει η θητεία του προσωπικού που προσελήφθη μέσω ΟΑΕΔ (μεταξύ των οποίων απαραίτητοι βοηθοί νοσοκόμοι και τραυματιοφορείς), ενώ τον Μάιο ακολουθεί η αναγκαστική έξοδος 35 επικουρικών υπαλλήλων (πλην ιατρών).

Τρύπα και στο Κέντρο Δηλητηριάσεων

Και ενώ το αφήγημα της κυβέρνησης περιλαμβάνει την πρόσληψη 17.000 ατόμων στις δημόσιες δομές υγείας τα τελευταία χρόνια, εκ των οποίων οι 8.000 είναι μόνιμες θέσεις εργασίας, στο ΕΣΥ εξελίσσεται μία άλλη, διαφορετική πραγματικότητα. To Κέντρο Δηλητηριάσεων, το μοναδικό στη χώρα, καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού και των νοσοκομείων 24 ώρες το 24ωρο. Το σύνολο των περιστατικών που αντιμετωπίζει υπολογίζονται στα 35.000 ετησίως, κι όμως «παλεύει» καθημερινά τα τελευταία χρόνια με την υποστελέχωσή του. Σήμερα, το Κέντρο στελεχώνεται από έναν συντονιστή διευθυντή, τρεις γιατρούς με βαθμό διευθυντή, έναν επιμελητή Α’, έναν φαρμακοποιό, δύο  επισκέπτριες υγείας, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται και από επικουρικό προσωπικό (γιατρό και φαρμακοποιό). Συνεπώς, για να καλυφθούν οι βάρδιες – υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες, χωρίς εξαιρέσεις – εφημερεύουν επικουρικοί γιατροί από άλλες ειδικότητες, οι οποίοι καλύπτουν 12-13 ημέρες τον μήνα. Ομως, οι συμβάσεις τους (επίσης) λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, οπότε το Κέντρο απειλείται να βυθιστεί σε κατάσταση υπολειτουργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ

Χωρίς βασικές ειδικότητες και με «δανεικό» αναισθησιολόγο

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μία ακόμη καταγγελία των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) σχετικά με το νοσοκομείο της Λήμνου, που σταδιακά και κυρίως λόγω υποστελέχωσης «μετατρέπεται σε κέντρο υγείας». Εκεί ο χειρουργικός τομέας έχει παροπλιστεί, καθώς το νοσηλευτικό ίδρυμα «δανείζεται» κάποιες ημέρες τον μήνα αναισθησιολόγο από άλλα νοσοκομεία, για να συνδράμει τον έναν και μοναδικό επικουρικό χειρουργό. Στην ίδια δημόσια δομή, που σημειωτέον καλύπτει τις ανάγκες των 15.000 μόνιμων κατοίκων, υπηρετεί μόνον ένας μαιευτήρας – γυναικολόγος, ενώ το επόμενο διάστημα θα μείνει και με έναν μικροβιολόγο.

Και παρότι στις αρχές Οκτωβρίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε συνάντησή της με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας επέμεινε στην ασφυκτική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ, έλαβαν εκ νέου υπουργικές αρνήσεις. «Ειναι σαφές ότι η κάλυψη των αναγκών του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμους γιατρούς δεν χωράει στα κυβερνητικά παραμύθια «της επιστροφής στην κανονικότητα» και «της εξόδου από τα Μνημόνια»», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, απορρίφθηκε και το αίτημα για προκήρυξη ισάριθμων θέσεων μόνιμων γιατρών στις αντίστοιχες ειδικότητες, τα τμήματα και τις κλινικές όπου υπηρετούν οι επικουρικοί και που αποδεδειγμένα καλύπτουν μόνιμες ανάγκες, με τον Ανδρέα Ξανθό να δηλώνει «πως δεν θα δοθεί καμία παράταση σε κανέναν», με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσοκομεία να στηρίζονται σε ένα παράδοξο σύστημα «ανακύκλωσης της ανεργίας».