ΑΓΓΕΙΑ

Η «νευροπίεση»

Τι είναι η «νευροπίεση» και ποιοι την εμφανίζουν; (Π.Β.)

Ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Παεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τσιούφης απαντά ότι σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το αν παρουσιάζουν αρτηριακή υπέρταση ή όχι, υπάρχει διακύμανση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση της κάθε στιγμής. Οταν λοιπόν είμαστε αγχωμένοι ή σε κατάσταση εκνευρισμού, υπάρχει μια αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Σε πιο ηλικιωμένους ανθρώπους και ιδιαίτερα σε γυναίκες, λόγω της σκλήρυνσης των αρτηριών αλλά και των έντονων διακυμάνσεων της διάθεσης, το φαινόμενο αυτό προκαλεί αξιοσημείωτες διαταραχές της αρτηριακής πίεσης, με συχνές υπερτασικές αιχμές που παρουσιάζονται συνήθως τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται επιστημονικά «Labilehypertension» και στην καθομιλουμένη «νευροπίεση».

ΔΕΡΜΑ

Λευκαντική μεσοθεραπεία

Εχω μελαγχρώσεις εδώ και πολλά χρόνια, που επιμένουν παρά τις θεραπείες με κρέμες και λέιζερ. Μπορεί να με βοηθήσει η μεσοθεραπεία με λευκαντικές ουσίες: (Γ.Γ.)

Η δερματολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης Μαρία Καρδάση απαντά ότι οι μελαχρωματικές βλάβες είναι δύο ειδών: 1)Το μέλασμα (οι γνωστές σε όλους μας πανάδες) και 2) οι ηλιακές φακές (κηλίδες με ή χωρίς υπερκεράτωση). Πρόκειται για δύο προβλήματα του δέρματος τελείως διαφορετικού τύπου. Οι πανάδες είναι μια μόνιμη κατάσταση, που εξαρτάται πρωτίστως από τον βαθμό έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και τη χρήση αντηλιακών και λευκαντικών ουσιών καθημερινά και δευτερευόντως από τις διάφορες ιατρικές πράξεις. Οι ηλιακές φακές, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται κυρίως την ιατρική παρέμβαση για να καταστραφούν και λιγότερο την καλλυντική καθημερινή φροντίδα. Αν πάσχετε από μέλασμα (πανάδες), η μεσοθεραπεία με λευκαντικούς παράγοντες (όπως βιταμίνη C, βιταμίνη A, Cojic acid κ.ά.) θα σας βοηθήσει. Ο αριθμός και η συχνότητα των θεραπειών θα εξαρτηθεί από τον βαθμό του προβλήματος και τον τρόπο ζωής σας. Ενας γενικός κανόνας είναι τρεις έως πέντε θεραπείες κατά τη διάρκεια του χειμώνα (μία ανά 20 έως 30 ημέρες). Αν όμως πρόκειται για ηλιακές φακές (κηλίδες), η μεσοθεραπεία θα δώσει μικρότερο αποτέλεσμα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα (λ.χ. κάθε ένα έως δύο χρόνια), θα πρέπει να επαναλαμβάνετε θεραπεία με λέιζερ ή κρυοθεραπεία. Πάντως, η επιλογή των θεραπειών πάντα εξατομικεύεται.