Ως έναν ύπουλο ιό που βρίσκεται σε ύπνωση αλλά μπορεί να «ξυπνήσει» ανά πάσα στιγμή: κάπως έτσι περιγράφει η ιατρική κοινότητα τον έρπητα ζωστήρα. Και σημειώνει ότι προκαλείται από την επανεργοποίηση του ίδιου ιού που ευθύνεται για την εκδήλωση ανεμοβλογιάς, με τους πολίτες άνω των 60 ετών να είναι πιο επιρρεπείς.

Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα τέσσερα άτομα θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του, με τον κίνδυνο να αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία. Σχεδόν όλοι οι ενήλικοι (95%), ηλικίας άνω των 50 ετών, βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν έρπητα ζωστήρα αν έχουν νοσήσει από ανεμοβλογιά κάποια στιγμή νωρίτερα στη ζωή τους.

Τυπικά, η νόσος εκδηλώνεται αρχικά με ένα εξάνθημα στη μία πλευρά του σώματος, συχνά στο άνω μέρος – π.χ. στον θώρακα, στον λαιμό ή γύρω από τον οφθαλμό. Το εξάνθημα μετατρέπεται σε επώδυνες, γεμάτες υγρό φυσαλίδες, οι οποίες σπάνε, σχηματίζουν κρούστα και επουλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Επιπλέον, οι περισσότεροι υποφέρουν από αίσθημα καύσου, διαπεραστικό πόνο στην περιοχή που έχει προσβληθεί ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η ενόχληση είναι αφόρητη.

ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ. Και παρότι ο πόνος κατά κανόνα σταματά έπειτα από δύο έως και τέσσερις εβδομάδες, ορισμένοι ασθενείς «παγιδεύονται» σε μια επώδυνη κατάσταση που μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμη και χρόνια, καθώς βιώνουν μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία. «Ο έρπης ζωστήρ είναι μια επώδυνη νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές. Επίσης συνδυάζεται με πολύ αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου. Τόσο ο ίδιος ο έρπης ζωστήρ όσο και η μεθερπητική νευραλγία προκαλούν έντονο πόνο που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων» σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η λοιμωξιολόγος – επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Γαρυφαλλιά Πουλάκου. Επιπλέον, το 10-20% των περιστατικών έρπητα ζωστήρα επηρεάζει τον οφθαλμό, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της όρασης ή σπανίως και σε τύφλωση στον προσβεβλημένο οφθαλμό, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια ακοής στην προσβεβλημένη πλευρά του σώματος, λοίμωξη του δέρματος και  μόνιμες ουλές.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η ειδικός υπενθύμισε ότι «σήμερα υπάρχει στη χώρα μας προληπτικό εμβόλιο έναντι του ιού της ανεμοβλογιάς – ζωστήρα, το οποίο συνιστάται ως μία δόση σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν περάσει στο παρελθόν έρπητα ζωστήρα, και είναι ασφαλές. Δεν χορηγείται σε άτομα με σοβαρή ανοσοκαταστολή». Σημειώνεται ότι το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν στους πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας.