Τέσσερις καίριες επισημάνσεις που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Κύπρο έκανε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος.

Στη διάρκεια συνάντησης εργασίας του Κύκλου Ιδεών ο Βενιζέλος τόνισε:

1. «Πράγματι, η επίλυση του Κυπριακού είναι σε συνάρτηση με το Ενεργειακό. Πράγματι, αν φθάσουμε σε ένα σχήμα διζωνικής λύσης, οι φυσικοί πόροι θα ανήκουν στο ομοσπονδιακό κράτος. Από την άλλη μεριά μπορεί να περιμένει η Κυπριακή Δημοκρατία τη λύση για να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματά της;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει: «Η Κύπρος λοιπόν προχωρά και έχει πει ότι θα φτιάξει ένα ταμείο όπου θα μπαίνουν τα έσοδα από την εκμετάλλευση». Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, «αυτό δεν το αγοράζει η Τουρκία, δηλαδή διαφωνεί».

2. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εξήρε επίσης τον νόμο Μανιάτη, με τον οποίο η Ελλάδα ουσιαστικά προέβη σε μια χάραξη, που είναι και κατατεθειμένη στον ΟΗΕ, των απώτατων ορίων υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

3. Τόνισε την παρέμβαση που είχε κάνει επί των ημερών του στο υπουργείο Ανάπτυξης για τη διάσωση του κοιτάσματος του Πρίνου, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει προοδεύσει η αξιοποίησή του.

4. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει στη μερική επέκταση των χωρικών υδάτων (ναυτικά μίλια) στο Ιόνιο, καθώς θα δικαίωνε τη ρητορική της Τουρκίας πως το Αιγαίο είναι ειδική περίπτωση.