Σε οριακό σημείο δείχνει να βρίσκεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά τις εκτός κυβερνητικής γραμμής παρεμβάσεις του Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ. Οι δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ για τη δημιουργία ουσιαστικά ενός «μικρού ΝΑΤΟ» στα Βαλκάνια αλλά και την επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα επέφεραν ισχυρό πλήγμα στο κυβερνητικό σχήμα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, περισσεύει η οργή για τη στάση του Καμμένου που έχει δημιουργήσει μείζον θέμα και πλέον βρίσκεται απέναντί του η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας, πρόκειται, όπως λένε έμπειρα στελέχη, για «διαλυτικές καταστάσεις» που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν και ο Τσίπρας, όπως τονίζεται, οφείλει πλέον να λάβει καταλυτικές αποφάσεις, ακόμη και να κόψει τον γόρδιο δεσμό.

Ο Πρωθυπουργός, αν και προσπάθησε χθες το βράδυ να χαμηλώσει τους τόνους, βγαίνοντας από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, επιλέγοντας τη χιουμοριστική και συνάμα σιβυλλική αναφορά «στις ΗΠΑ έχει τυφώνα, αλλά δεν λέγεται Πάνος, λέγεται Μάικλ», φέρεται σφόδρα ενοχλημένος από τον κυβερνητικό του εταίρο. Το κλίμα ήταν βαρύ και στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου και όλα σχεδόν τα μέλη της Γραμματείας στις συνομιλίες τους με δημοσιογράφους και στελέχη εμφανίζονταν εξοργισμένα με τον υπουργό Αμυνας, μεταφέροντας το μήνυμα ότι «πρέπει να τελειώνουμε μαζί του». Και αυτό διότι κυριαρχεί μια πολύ αρνητική εικόνα της κυβέρνησης όπου δεν ξέρει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά και ανοίγουν θέματα που προκαλούν αντισυσπειρώσεις σε πολλά επίπεδα. Παράλληλα, δίνεται η αίσθηση της αντίστροφης μέτρησης για το κυβερνητικό σχήμα και κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα το ερώτημα πότε θα λήξει η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και εάν μπορούν να πορευτούν πλέον μαζί. Πολλά στελέχη, μεταξύ αυτών και κορυφαία ονόματα, θεωρούν ότι ίσως πρέπει να πάρει το πολιτικό ρίσκο ο Τσίπρας να βάλει τέλος ο ίδιος σε αυτόν τον πολιτικό γάμο που δεν βοηθάει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα του δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Βγήκαν «μαχαίρια». Μένει να φανεί τι θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες, ενώ την ίδια στιγμή διαχέεται σε μεγάλο τμήμα του πολιτικού φάσματος ότι ο Καμμένος εκβιάζει πολιτικά και απειλεί. Στη σκιά αυτής της πίεσης που ασκείται στο Μέγαρο Μαξίμου για αποπομπή του Καμμένου από τον Τσίπρα (οι δυο τους δεν έχουν ακόμα τηλεφωνική επικοινωνία) και από τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ (πιο επιθετική «Η Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο «Ο Πάνος Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα»), τα μαχαίρια έχουν βγει κυριολεκτικά στο παρασκήνιο με φόντο και τους σχεδιασμούς ενόψει των εκλογών, αλλά και τους πολιτικούς συσχετισμούς μετά τις κάλπες. Στις εσωκομματικές συζητήσεις, ωστόσο, καταγράφεται και το σενάριο να επιχειρείται, με φόντο το Σκοπιανό, μια «ηρωοποίηση» του Καμμένου στο δικό του ακροατήριο, σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τα δημοσκοπικά ποσοστά του.

Σε κάθε περίπτωση, τα βέλη από υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον αλλεπάλληλα. Στον απόηχο και του φάουλ του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θόδωρου Τοσουνίδη, ότι μπορεί και να στηρίξουν την πρόταση μομφής της ΝΔ, αν και ακολούθως διόρθωσε, υπήρξε ομοβροντία δηλώσεων εναντίον του Καμμένου. Μετά τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση που τον αποδοκίμασε ανοικτά, καθώς και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, χθες πήραν τη σκυτάλη ο Νίκος Κοτζιάς, που με αιχμηρό ύφος είπε «ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ για να ακούγεται όταν μιλάει», ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε ότι «όλοι οι υπουργοί πρέπει να μιλάνε μετρημένα», ο Νίκος Ξυδάκης, που έκανε άνοιγμα στο Ποτάμι και ανέφερε ότι ο Καμμένος κάνει ζημιά, ο Πάνος Ρήγας, που σημείωσε πως όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, ο Γιώργος Κυρίτσης, που έκανε λόγο για «ενοχλητική κίνηση», κ.ά.

Χωρίς να γίνει εκτεταμένη συζήτηση, το θέμα Καμμένου ετέθη στην Πολιτική Γραμματεία και αναμένεται να τεθεί από αρκετά στελέχη και στη συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο, καθώς επισημάνθηκε ότι πλέον είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα που δημιουργείται για την εικόνα της κυβέρνησης.

«ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΘΙΑΣΟ». Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τις δηλώσεις Καμμένου. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι σε μια εποχή που το βασικό ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση θυμίζει παρακμιακό θίασο και συμπλήρωσε: «Η εικόνα ενός αδύναμου πρωθυπουργού που δεν μπορεί ή δεν θέλει να ελέγξει τον υπουργό Αμυνας είναι απλά θλιβερή… Το μόνο που επιβεβαιώνεται ότι απασχολεί τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο είναι πώς θα παραμείνουν για λίγο ακόμα στις καρέκλες τους. Γι’ αυτό και ανέχεται ο ένας τους εκβιασμούς τού άλλου».

«Βλάπτουν τη χώρα». «O συνεταιρισμός Τσίπρα – Καμμένου βλάπτει τη χώρα, την αξιοπιστία της και τα εθνικά της συμφέροντα. Είναι κατάντια, να φύγουν τώρα» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «οι ψεκασμένες προτάσεις Καμμένου ρεζιλεύουν τη χώρα και πλέον είναι ευθύνη του Τσίπρα».