Η ασπιρίνη είναι από τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα τόσο για τις αντιφλεγμονώδεις και τις αναλγητικές ιδιότητές της, όσο και για τη δευτερογενή πρόληψη καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Καθώς όμως το προσδόκιμο επιβίωσης διαρκώς αυξάνεται και επομένως μεγαλώνει ο αριθμός των ατόμων τρίτης ηλικίας, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσε η ασπιρίνη να αυξήσει την επιβίωση αυτού του πληθυσμού προλαμβάνοντας την έκβαση χρόνιων νοσημάτων όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η άνοια κ.ά.

Το ερώτημα αυτό κλήθηκε να απαντήσει μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η μελέτη αυτή συμπεριέλαβε πάνω από 19.000 άτομα, άνω των 65 ετών που δεν είχαν γνωστή καρδιαγγειακή νόσο, άνοια ή σωματική αναπηρία και οι οποίοι δεν είχαν ένδειξη αλλά ούτε και αντένδειξη να λάβουν ασπιρίνη. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν ώστε οι μισοί να λάβουν 100mg ασπιρίνης καθημερινά και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν προσφάτως στο έγκριτο περιοδικό «New England Journal of Medicine» και, αντίθετα του αναμενομένου, δείχνουν αυξημένη θνητότητα στην ομάδα των ασθενών που έλαβαν ασπιρίνη. Αναλύοντας τα αίτια του αποτελέσματος αυτού, οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι οφείλεται στον αυξημένο αριθμό θανάτων λόγω καρκίνου στην ομάδα των ασθενών που έπαιρναν ασπιρίνη. Μάλιστα, στην ομάδα αυτή διαπιστώθηκε και μεγαλύτερο ποσοστό νέων διαγνώσεων με καρκίνο, αποτελέσματα που έρχονται σε αντίθεση με την προφυλακτική δράση της ασπιρίνης που είχε αναδειχθεί σε παλαιότερες μελέτες ιδίως για νεοπλάσματα παχέος εντέρου. Επιπλέον, τόσο τα καρδιαγγειακά συμβάματα όσο και οι θάνατοι από αιμορραγίες δεν φαίνεται να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων.

Από την ανάλυση των υποομάδων των ασθενών, φαίνεται ότι το αποτέλεσμα προκύπτει από την αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο στους αυστραλούς και όχι στους αμερικανούς πολίτες. Το αποτέλεσμα αυτό σε συνδυασμό με τον μικρό χρόνο παρακολούθησης του πληθυσμού (περίπου πέντε έτη) κάνουν τους επιστήμονες επιφυλακτικούς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Σίγουρα όμως η μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση της ασπιρίνης εκτός ένδειξης σε υγιή άτομα μεγαλύτερα των 70 ετών.