«Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν έχει αξιοσημείωτη επίδραση στην πρόληψη των καταγμάτων, ούτε βελτιώνει την επίδραση των οστών»: αυτό είναι το συμπέρασμα νέα μελέτης που έρχεται να αμφισβητήσει τις σχετικές συστάσεις για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet Diabetes and Endocrinology» δείχνουν ότι οι ισχυρισμοί για τα οφέλη των συμπληρωμάτων της «βιταμίνης του ήλιου» στη μυοσκελετική υγεία των ηλικιωμένων πέφτουν στο κενό.

Υπό τα δεδομένα αυτά, οι συγγραφείς της νέας μελέτης προτείνουν να αλλάξουν οι κλινικές οδηγίες σχετικά με τη λήψη της βιταμίνης D, λαμβάνοντας πλέον υπόψη τα νέα ευρήματα. Ομως, δεν επικρατεί ομοφωνία στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα: αρκετοί είναι οι επιστήμονες που εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχθούν αυτή την αλλαγή αν δεν υπάρξουν και άλλες μελέτες.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας η Dr Alison Avenell από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία και οι συνεργάτες της εξέτασαν 81 προηγούμενες έρευνες, στις οποίες συνολικά συμμετείχαν 53.537 ενήλικοι. Οι περισσότερες μελέτες αφορούσαν γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω που λάμβαναν πάνω από 800 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D καθημερινά. Παρά ταύτα, οι περισσότερες από τις μελέτες που μπήκαν στο… μικροσκόπιο δεν είχαν εστιάσει σε ασθενείς που αντιμετώπιζαν προβλήματα στα οστά.

«Μία εξ αυτών όντως μελέτησε άτομα με χαμηλή πυκνότητα οστών ενώ μία ακόμη εστίαζε σε ασθενείς με διαγνωσμένη οστεοπόρωση. Επιπλέον, κατά τη μετα-ανάλυση συμπεριλαμβάνονταν και δεδομένα από έξι προηγούμενες μελέτες με έμφαση στα κατάγματα. Αντιθέτως, πολύ λίγες ήταν οι μελέτες που εστίαζαν σε υγιή πληθυσμό» εξηγεί η Dr Avenell.

Οταν οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα από τις 81 συνολικά παλαιότερες μελέτες, διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D δεν έχουν καμία επίδραση στον αριθμό των καταγμάτων, δεδομένο που παρέμενε το ίδιο ανεξαρτήτως της ημερήσιας δόσης. Επίσης, τα συμπληρώματα δεν φάνηκε να βοηθούν στη διατήρηση – πόσω μάλλον στην ενίσχυση – υψηλών πυκνοτήτων οστικής μάζας.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η βιταμίνη D δεν ωφελεί την υγεία των οστών στους ενηλίκους, αλλά ούτε βοηθά στην πρόληψη καταγμάτων. Δεν ισχύει εντούτοις το ίδιο για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι εκείνοι που βιώνουν παρατεταμένη έλλειψη έκθεσης στον ήλιο» προσθέτει η ίδια.