Αραγε, πότε είναι άτρωτος ο άνθρωπος από το έμφραγμα; Η απάντηση είναι απλή και εντυπωσιακή. Οταν ο εσωτερικός χιτώνας των αρτηριών της καρδιάς του που λέγεται ενδοθήλιο παραμένει ανέπαφο. Το ενδοθήλιο παράγει μια σειρά ουσιών που αποτρέπουν τον σπασμό των αρτηριών της καρδιάς, δηλαδή το απότομο κλείσιμο της αρτηρίας, μια σειρά ουσιών που δεν επιτρέπουν να πήζει το αίμα μέσα στην αρτηρία και να δημιουργούν θρόμβους και μια σειρά ουσιών που αποτρέπουν τυχόν αύξηση του μεγέθους και τη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας. Η αθηρωματική πλάκα αποτελείται κυρίως από κακή χοληστερίνη και ασβέστιο, για αυτό και οι θεραπείες που στοχεύουν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο χοληστερίνης αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικές από όλες τις επεμβάσεις, δηλαδή τις εγχειρήσεις bypass και τις αγγειοπλαστικές (μπαλονάκι).

Ολες οι μέχρι σήμερα προσπάθειες της καρδιολογίας που συνοψίζονται με τη λέξη «πρόληψη» στοχεύουν στο να ενισχύουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του ενδοθηλίου και να αποτρέπουν τη ρήξη (σπάσιμο) της αθηρωματικής πλάκας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η άσκηση και το καθημερινό βάδισμα, η αποφυγή του καπνίσματος, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, της υπέρτασης (πίεσης), του σακχαρώδους διαβήτη και των υψηλών τιμών της χοληστερίνης.

Με όλους αυτούς τους τρόπους η καρδιολογία επέτυχε να ελαττώσει στο 1/3 τα εμφράγματα και τον καρδιακό θάνατο. Ομως παρ’ όλες τις εντυπωσιακές εξελίξεις στις φαρμακευτικές και επεμβατικές θεραπείες, τα εμφράγματα και ο καρδιακός θάνατος δεν φαίνεται να ελαττώνονται περαιτέρω. Ετσι η όλη προσπάθεια σήμερα στρέφεται στην ανοσοβιολογία και στην πρόοδο των γονιδιακών θεραπειών που θα στοχεύουν να διατηρούν ανέπαφο το ενδοθήλιο που αποτελεί την ασπίδα κατά του εμφράγματος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι φαρμακευτικές θεραπείες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής που απειλεί με ρήξη της αθηρωματικής πλάκας με φάρμακα του τύπου των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της ιντερλευκίνης 1 β και της ιντερλευκίνης 6 με στόχο την καταπολέμηση της φλεγμονής της αθηρωματικής πλάκας.

Με απλά λόγια, η προσπάθεια στοχεύει στην αποτροπή της δημιουργίας των αθηρωματικών πλακών. Οπότε οι σημερινές φαρμακευτικές και επεμβατικές θεραπείες θα παύσουν να έχουν τον σημερινό στόχο γιατί απλούστατα δεν θα υπάρχει ο στόχος. Με τον τρόπο αυτό η σύγχρονη καρδιολογία επιδιώκει να εξαλείψει το έμφραγμα του μυοκαρδίου που είναι η κυριότερη απειλή για τη ζωή του ανθρώπου.